(Archieffoto).
(Archieffoto).

Autobrand op Spechtlaan; brandstichtingen in Leidschendam-Noord laaien weer op

Actueel 1.374 keer gelezen

Leidschendam - Net als gisteravond vond in Leidschendam-Noord vanavond rond 23.00 uur weer een autobrand plaats.

Deze keer op de Spechtlaan, niet ver van de Valkhof, waar gisteren ook een auto vanuit de wielkast vlam vatte, wat een motorische oorzaak niet waarschijnlijk maakt.

Vaak worden auto’s in brand gestoken door een brandend aanmaakblokje onder de band te leggen of wordt er vuurwerk gebruikt.

Ook deze keer zou er sprake zijn geweest van een knal voordat de brand ontdekt werd. 

Inmiddels zijn in een half jaar tijd al meer dan 30 auto’s in vlammen opgegaan of (zwaar) beschadigd. Vaak lopen in de buurt van de autobranden geparkeerde auto’s ook nog schade op.

De politie is meer gaan surveilleren, er zijn extra beveiligers ingeschakeld en op sommige plaatsen zijn camera’s geplaatst. Nog altijd vinden er echter veel brandstichtingen plaats in de wijken De Prinsenhof en De Heuvel. Het lijkt zich alleen maar meer te verplaatsen naar omliggende wijken als (Nieuw-)Duivenvoorde en ‘t Lien.

De enige arrestaties die verricht zijn, waren voor een brandstichting in het buitenterrein, die niet direct gelinkt kon worden aan de autobranden.

Het CDA heeft vragen aan het college van Leidschendam-Voorburg gesteld over de brandstichtingen in Leidschendam-Noord. “Autobranden zijn niet te tolereren, buurtpreventie en stevige aanpak zijn noodzakelijk”, aldus de CDA-fractie. “Autobranden zijn geen spelletjes maar de uiting van een asociaal gebrek aan solidariteit met de eigen buurt en medebewoners. Het CDA vraagt om verklaringen, antwoorden en indien nodig meer inzet van politie of de inzet van Drones.”

Dat is de inzet van CDA-fractievoorzitter Gijs Dupont “Dit is puur huftergedrag. Het kan niet zo zijn dat onze inwoners, zeker in deze benarde corona tijden weer geconfronteerd worden met wijkbranden en autobranden. Meer actie is dringend nodig”. Inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk beleven onrustige nachten nu, na een relatief rustige periode, het auto-vuur in Leidschendam weer oplaait. De opsomming is somber: 26 oktober brandde een bankje af, een scooter en twee auto’s. En natuurlijk liggen de daders op het spreekwoordelijk kerkhof en versterken het gevoel van onveiligheid.

Het CDA heeft daarom tijdens de raadsvergadering van 28 oktober de volgende vragen gesteld aan burgemeester Tigelaar. Zo wil de partij weten of er al enig zicht is op de daders, of er nog gebiedsverboden gelden, welke actie het college denkt te gaan ondernemen en hoe het staat met de versterking van de buurtpreventieteams. Ook brengt het CDA preventief fouilleren weer ter sprake en denkt de fractie aan surveillance met drones?

Tot slot geeft het CDA aan bang te zijn voor een escalatie van onrust in Leidschendam-noord met de aankomende jaarwisseling en wil graag weten hoe de burgemeester dat denkt te voorkomen.

Uit de krant