Het boek van Leo van der Heijdt geeft een tijdsbeeld van dehuiselijke- en wereldgebeurtenissen in zijn 80-jarige leven.
Het boek van Leo van der Heijdt geeft een tijdsbeeld van dehuiselijke- en wereldgebeurtenissen in zijn 80-jarige leven.
LOKALE SCHRIJVERS

Leo van der Heijdt, van verzamelaar tot autobiograaf

Actueel 177 keer gelezen

Voorburg - Leo van der Heijdt, zesde zoon uit een gezin van negen kinderen, is een autoriteit op het gebied van dobbelstenen, maar noteert sinds hij zich kan heugen allerlei gebeurtenissen uit zijn leven. 

Door Peter den Hollander

Het zijn deze notities die de basis vormen van zijn boek De Penitentie. Geboren op 2 januari 1940, heeft hij veel herinneringen aan de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Het bombardement op het Haagse Bezuidenhout kan hij zich nog goed herinneren. Hij woonde op de hoek van de Van Halewijnlaan en de Van Montfoortstraat in Voorburg. “De mensen kwamen erna, berooid, recht op ons huis af”. Zijn nu 87-jarige broer Piet vertelde hem hoe hun vader, die midden in het verwoeste Bezuidenhout werkte in de melkinrichting aan het Charlotte de Bourbonplein, het bombardement had overleefd. In de naoorlogse jaren verdiende Leo een zakcentje door opgelapte schoenen rond te brengen. De dochter van een klant werd verliefd op hem en werd later zijn vrouw.

Leo haalde in de avonduren zijn Associatiediploma Franse handelscorrespondentie en sloot zijn studie af met de MO A-akte Frans. Dit bracht hem o.a. bij het Nederlands-Franse bedrijf waar afwrijfletters waren uitgevonden en later bij het Europees Octrooibureau in Rijswijk. Intussen bleef hij aantekeningen maken over dagelijkse gebeurtenissen en bijzondere ontmoetingen.

Zijn aparte fascinatie voor dobbelstenen begon bij twee steentjes in een letterbak, begin jaren '80. Hij ontdekte al snel dat hij een van de weinigen was die dit verzamelobject hadden omarmd en verdiepte zich in de geschiedenis. Die hobby leidde tot een internationale verzameling van ruim 6.000 verschillende exemplaren en een drietal boeken over dit magische speelattribuut. In 2018 verhuisde zijn collectie naar het beroemde Musée du Jeu in het Zwitserse La Tour-de-Peilz en kreeg hij de rust om zijn memoires te schrijven.

De Penitentie beslaat Leo’s 80-jarig leven. De opbouw in de jaren '50, de roary jaren '60 en '70 en de zakelijkheid van de jaren '80. Hij leverde zijn manuscript eind maart in. De hectiek van de coronacrisis in Nederland noopte Leo tot het schrijven van een epiloog waarin hij overeenkomsten met de jaren van ’40- ’45 beschrijft. De titel van het boek verwijst naar het Rijke Roomsche Leven zoals dat in het gelovige katholieke gezin Van der Heijdt werd beleefd. Maar ook naar de boetedoening die zijn moeder tijdens haar biecht in de Paasdagen van 1939 kreeg opgelegd. Leo kwam daar uit voort.

Op de vraag of hij zijn boek zou omschrijven als geschiedenis, familieboek of biografie, zegt Leo dat het een tijdsbeeld weergeeft van acht decennia. Het gaat niet alleen over de gebeurtenissen in het gezin Van der Heijdt of die hem persoonlijk overkwamen, maar ook over grote wereldgebeurtenissen. Het boek roept bij veel lezers herkenning op. 

De Penitentie is verkrijgbaar bij de boekhandel en uitgeverij Gopher.

Uit de krant

Uit de krant