Buitenterras bij The River aan de Kerkstraat (hoek Oude Haven) bij de vliet in Voorburg (foto: gemeente LV).
Buitenterras bij The River aan de Kerkstraat (hoek Oude Haven) bij de vliet in Voorburg (foto: gemeente LV).

Winterterrassen en overkappingen mogelijk gemaakt

Actueel 140 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente staat tijdelijke terrasuitbreidingen tot 1 maart 2021 toe met een versnelde procedure. Hiermee wil de gemeente horecaondernemers ondersteunen om na de lockdown de winterperiode goed door te komen, zodat werkgelegenheid en levendigheid behouden blijven. 

Wethouder Economie Astrid van Eekelen: ‘We denken en werken mee daar waar mogelijk, alles om ervoor te zorgen dat we deze periode met elkaar doorkomen. Als een overkapping mogelijk is kan de ondernemer een aanvraag doen voor een bijdrage in de kosten.”

Als gevolg van de coronamaatregelen dreigden veel horecaondernemers dit voorjaar in financiële problemen te raken. Daarom heeft de gemeente in overleg met de horeca besloten tijdelijke terrasuitbreidingen mogelijk te maken. In oktober is dit geëvalueerd en is er een enquête onder horecaondernemers, overige ondernemers van het Huygenskwartier en omwonenden van de Kerkstraat gehouden. Er is bij alle ondervraagden veel begrip voor de tijdelijke uitbreiding van de terrassen. 

De betreffende horecaondernemers zijn blij met de geboden verruiming en de snelheid waarmee de gemeente deze mogelijk heeft gemaakt. Voor de komende winterperiode overlegt de gemeente met horecaondernemers en omwonenden over de manier waarop er over de terrassen gecommuniceerd wordt. In overleg wordt gezocht naar een gedragen oplossing voor een tijdelijke afsluiting van de Kerkstraat.

De coronamaatregelen duren voort en de winterperiode staat voor de deur, waardoor horecaondernemers alleen binnen of met bestaand terras onvoldoende mogelijkheden hebben om hun omzet op peil te houden. De gemeente staat tot 1 maart 2021 tijdelijke terrasuitbreidingen en overkappingen toe. Zodra de lockdown maatregelen weer versoepeld worden, kunnen horecaondernemers van deze regeling gebruik maken. Deze regels voor tijdelijke terrasuitbreidingen en overkappingen gelden ook voor sportverenigingen.

Tegemoetkoming van 500 euro

Een horecaondernemer moet een terrasverruiming of overkapping melden bij de gemeente. Dit geldt ook als een ondernemer de bestaande terrasverruiming wil voortzetten. Een omgevingsvergunning is niet nodig, zodat dit regeldruk scheelt en de ondernemers minder kost. Daarnaast kan een ondernemer in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van €500 voor de realisatie van de overkapping. 

Meer informatie is te vinden op www.lv.nl/ondernemers-en-coronavirus.
Uit de krant

Uit de krant