De overhandiging van de 1e prijs, een jaarabonnement op Groei & Bloei, door voorzitter Jan Blokland aan Patrick Tol (foto's: pr Groei&Bloei).
De overhandiging van de 1e prijs, een jaarabonnement op Groei & Bloei, door voorzitter Jan Blokland aan Patrick Tol (foto's: pr Groei&Bloei).

‘Groene oase’ wint Tuinmetamorfosewedstrijd 2020

di 1 dec 2020, 10:40 Actueel

Leidschendam-Voorburg - Dat tuinieren goed kan tijdens deze Coronapandemie bleek wel aan het aantal aanmeldingen aan de Groei & Bloei Tuinmetamorfosewedstrijd. Maar liefst 13 tuinliefhebbers hebben dit jaar in hun tuin een ware metamorfose aangebracht en aan de wedstrijd meegedaan. 

Alle deelnemers hebben een of meer foto’s gemaakt van voor en na de metamorfose. Volgens de jury van Groei & Bloei zijn het 13 totaal verschillende tuinen, maar is het alle 13 deelnemers gelukt om door hun tuin een stuk groener maar vooral ook comfortabeler te maken. 

En in een groene tuin met veel planten is het veel aangenamer vertoeven en het zorgt tevens voor meer biodiversiteit in de leefomgeving. Planten zorgen voor verkoeling door verdamping bij heet weer. Het regenwater kan naar het grondwater zakken waardoor het grondwater op peil blijft en het riool niet overbelast raakt.

Op maandag 23 november is tijdens een bescheiden bijeenkomst in Het Heuvelhonk bekend gemaakt wie dit jaar de beste metamorfose in zijn of haar tuin heeft gerealiseerd

De meest indrukwekkende tuinmetamorfose heeft plaatsgevonden in de tuin van Patrick Tol en Marjelle Reimers. Het verwijderen van een oude garagebox in hun tuin was de aanleiding de tuin eens flink onder handen te nemen. 

Met gebruikmaking van zoveel mogelijk aanwezig materiaal, hebben zij hun tuin omgetoverd tot een groene oase met veel beplanting, waar het regenwater via een groen sedumdak wordt opgevangen in 2 regentonnen en naar de vijver stroomt en weer in de grond kan zakken. In deze tuin is het dan ook heerlijk vertoeven voor de mens maar ook voor vogels en insecten. 

Patrick mocht van Groei & Bloei voorzitter Jan Blokland de eerste prijs in ontvangst nemen.

De tweede prijs ging naar Thea Monnihmann-Stoop die een vergelijkbare metamorfose heeft gerealiseerd in haar tuin aan J.S. Bachlaan in Leidschendam en de 3e Prijs winnaars zijn Wilma Westra en Robert Schouman die van hun betegelde schoolpleintuin een smultuin voor vlinders, bijen en andere kleine dieren hebben gemaakt. 

Jan Blokland bedankte alle deelnemers voor het bijdrage aan de wedstrijd en wees erop dat alle deelnemers al een prijs gewonnen hebben namelijk een mooie groene tuin waarin het heerlijk vertoeven is.

Een overzicht van de winnende tuin ná de metamorfose.

Uit de krant