Beiaardier Gerda Peters bespeelt hoog in de (koude) toren het carillon (foto: PR).
Beiaardier Gerda Peters bespeelt hoog in de (koude) toren het carillon (foto: PR). Dick Janssen

Live kerstconcert op kerkcarillon

Actueel 238 keer gelezen

Voorburg - Het enige en daarom unieke live kerstconcert van 2020 zal plaatsvinden in de toren van de Oude Kerk in de Voorburgse Herenstraat. 

Op donderdagmiddag 24 december van 15.00-16.00 zal beiaardier Gerda Peters op het carillon prachtige kerstmuziek ten gehore brengen, van klassiek en kerkelijk tot populair en swingend. Al wandelend door het mooie Huygenskwartier – dat is de naam van het historische centrum van Voorburg – kan eenieder volop genieten en in kerststemming komen.

Zelfs in deze moeilijke tijden, waarin onzekerheid overheerst, draagt het carillon haar steentje bij. Beiaardiers waren tijdens de lockdownperiodes dit voorjaar en najaar de sowieso de enige muzikanten die, alleen in de toren, op grote afstand van iedereen, de wereld konden blijven voeden met levende muziek. In de loop van de lente van 2021 hoopt het bestuur van de Stichting Vrienden van het Carillon te Voorburg het instrument te kunnen uitbreiden met vijf kleine klokjes.

Hoe mooi het instrument ook is, het heeft slechts een bereik van drie octaven waardoor veel muziek niet gespeeld kan worden. Met een uitbreiding van vijf klokjes ligt in de toekomst bijna alle muziek voor carillon binnen handbereik. Door het grotere repertoire dat vertolkt kan worden op het carillon kan het instrument een nog feestelijker karakter geven aan de straten van het historische centrum van Voorburg. 

De stichting Vrienden van het Carillon heeft zelf geen financiële middelen om de uitbreiding te bekostigen en moet dus een beroep moet doen op externe fondsen. Er is reeds een toezegging voor de financiering van twee klokken door de Frans Mortelmans Stichting, die het carillon in 1984 aan de Voorburgse gemeenschap schonk. Donaties zijn nog altijd welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant