Bewoners Organisatie Leidschenveen (BOL) nam in 2015 deel aan een meetcampagne met Palmesbuisjes in een houder (foto: BOL).
Bewoners Organisatie Leidschenveen (BOL) nam in 2015 deel aan een meetcampagne met Palmesbuisjes in een houder (foto: BOL).

Nieuwe luchtkwaliteitsmetingen in Voorburg-West

Actueel 721 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De Citizen Science groep LV2 (Lucht Voor Leidschendam-Voorburg) start binnenkort, gesteund en in samenwerking met de gemeente, een nieuwe serie luchtkwaliteitsmetingen in Voorburg-West. LV2 is sinds 2018 actief en meet met kleine apparaatjes het gehalte fijnstof en stikstofdioxide op verschillende plaatsen in de gemeente. De meetresultaten zijn zichtbaar op een RIVM website: samenmeten.rivm.nl.

De activiteiten worden nu uitgebreid. Met de gemeente Leidschendam-Voorburg is overeengekomen dat LV2 een aantal metingen gaat doen in Voorburg-West met een voor LV2 nieuwe - maar in de milieuwereld ruimschoots bewezen - techniek: Palmesbuisjes. Palmesbuisjes zijn een soort reageerbuisjes, die op geschikte punten in een houder worden opgehangen. De buisjes bevatten een chemische stof, die gevoelig is voor stikstofdioxide – zeg de uitlaatgassen, en die daardoor verandert. Elke vier weken worden de buisjes verwisseld en doorgemeten. Dan wordt er voor die periode per meetstation één meetwaarde, die de luchtkwaliteit aangeeft, afgeleid. Deze metingen kunnen dan vergeleken worden met de metingen van de RIVM stations in de buurt, en met de metingen van de “paddenstoelen”, een ouder (en helaas verouderend) type meetstation waarmee LV2 de luchtvervuiling meet.

De aanleiding voor die activiteit: de ontwikkelingen in de Binckhorst en de opening van de Rotterdamse Baan. Deze veranderingen zullen in de komende periode leiden tot een toename van het verkeer in de omgeving van de Maanweg, en ook verderop in Voorburg West – de bewoners van de Binckhorst moeten ook naar winkels in Oud Rijswijk en Oud Voorburg. Dit extra verkeer zal een effect hebben op de luchtkwaliteit, en daarmee op de gezondheid van omwonenden. Bij de begrotingsbesprekingen van de gemeente heeft D66 gevraagd geld beschikbaar te maken voor metingen; het college wilde dat ook - er is meteen actie op ondernomen. Afgesproken is dat de meetcampagne twee jaar gaat duren.

Nu is het zoeken naar vrijwilligers die hun tuin of hun voorgevel ter beschikking willen stellen, zodat LV2 ééns per vier weken de buisjes kan verwisselen. De meetlocaties moeten per voorkeur op de knelpunten liggen: kruising Prinses Mariannelaan met Laan van Nieuw Oosteinde, Hoekenburglaan, Fonteijnenburglaan, Binckhorstlaan, en meer westelijk: kruising Prins Bernhardtlaan – Laan van Nieuw Oosteinde, en de Overburgkade ter hoogte van Westenburgerstraat en ter hoogte van de Binckhorstlaan. Ook moet er een meetpunt komen in Park Leeuwenbergh ter hoogte van de mond van de Victory Boogie Woogietunnel. Vrijwilligers kunnen zich melden door een mailtje te sturen naar lv2@kpnmail.nl.

Daarmee is het werk nog niet gedaan: voor LV2 is het van belang dat zij de effecten van de ontwikkelingen rondom Voorburg-West op de luchtkwaliteit zo goed mogelijk zichtbaar maken tussen alle andere effecten die een rol spelen: de analyses zijn niet eenvoudig. Werk aan de winkel dus.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant