Leidschendamse maakt zich sterk voor onderzoek naar XLA
Logo hetkrantje-online.nl
<p>X-gebonden agammaglobulinemie (XLA) kan vroegtijdig opgespoord worden via de hielprik bij pasgeboren baby&#39;s (foto: Eric T. Sheler).</p>

X-gebonden agammaglobulinemie (XLA) kan vroegtijdig opgespoord worden via de hielprik bij pasgeboren baby's (foto: Eric T. Sheler).

Leidschendamse maakt zich sterk voor onderzoek naar XLA

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Annelotte Duintjer is een student geneeskunde uit Leidschendam-Voorburg en draagt voor een stage binnen haar studie bij aan het project ‘Geef XLA geen tijd!’. 

“Met dit onderzoek willen we zorgen dat de ziekte X-gebonden agammaglobulinemie (XLA) vroegtijdig opgespoord kan worden via de hielprik die bij pasgeboren baby’s in Nederland uitgevoerd wordt”, vertelt Annelotte . Ook in Voorburg woont een patiënt met XLA die aan de projectgroep deelneemt. Het onderzoek vindt plaats vanuit het LUMC.

“XLA wordt gekenmerkt door de afwezigheid van antistoffen waardoor patiënten vanaf jonge leeftijd ernstige infecties krijgen”, legt Annelotte uit. “Het is een onzekere en verdrietige periode voor ouders met veel ziekenhuisbezoeken, prikken en antibioticakuren bij hun jonge kind. Onbehandeld resulteert XLA in blijvende longschade en overlijden op jonge leeftijd. Met een vroege diagnose kan er direct gestart worden met een behandeling en kunnen we ouders en patiënten veel leed besparen.”

Het project is genomineerd voor de Medische Inspirator Prijs en mensen kunnen hier vanaf nu op stemmen. Het project met de meeste stemmen ontvangt een bedrag om het onderzoek uit te voeren. “Stem dus via www.zonmw.nl/stemnu”, luidt de oproep van Annelotte. Meer informatie ook op www.xla.nu.

Meer berichten