Stijging aantal woninginbraken; hoe verklein je de kans?
Logo hetkrantje-online.nl
<p>Een inbreker staat liever niet in de schijnwerpers (foto: politie).</p>

Een inbreker staat liever niet in de schijnwerpers (foto: politie).

Stijging aantal woninginbraken; hoe verklein je de kans?

  •   keer gelezen   Actueel

De politie ziet de afgelopen maanden een stijging in woninginbraken in Leidschendam-Voorburg. Tijdens de donkere dagen van het jaar wordt er altijd meer ingebroken vergeleken met de zomermaanden, maar de afgelopen maanden liggen de cijfers elke maand hoger dan vorig jaar.

Inspecteur Lodewijk Dortu vertelt: “We zien dat inbrekers nog vaak gewoon via een raam een woning binnenkomen. Meestal het keukenraam of de achterdeur/raam. Sommigen klimmen zelfs omhoog via balkons naar de eerste etage. Of ze halen goederen uit de schuur die ze stelen, maar ook ladders om vervolgens een woning binnen te gaan.” 

Gelukkig kun je wel wat doen om de kans op inbraak te verkleinen. Lodewijk Dortu geeft een aantal tips. “Verlichting is heel belangrijk. Een inbreker staat liever niet in de schijnwerpers. Laat kapotte portiekverlichting maken door woningbouwvereniging of VVE en meld defecte straatverlichting bij de gemeente. Ook niet te hoge heggen en planten maken de woning minder aantrekkelijk voor inbrekers.”

“Verder kan goed hang- en sluitwerk een hele hoop voorkomen. Zorg echt dat er op zowel begane grond als hogere verdiepingen goede sloten op de ramen en deuren zitten. En doe alles altijd op slot, ook als je maar even van huis weggaat. Een andere tip is om tijdschakelaars op je verlichting aan te sluiten, zodat er op verschillende plekken en tijden licht brandt als je niet thuis bent. Zorg altijd voor een bewoonde indruk thuis! En zie je iets verdachts? Zoals onbekende mensen die opvallend vaak in de buurt rondlopen en wel erg veel belangstelling hebben voor woningen? Bel dan direct 112.”

“Voor het onderzoek naar inbraken, zou het ons helpen als mensen camera’s die ze hebben om hun bezittingen te beschermen, aanmelden via Camera In Beeld. Dit systeem geeft ons inzicht in waar we mogelijk beelden kunnen opvragen van inbraken in de buurt. Die beelden kunnen helpen om inbrekers op te sporen.” 

Meer hier voor  meer preventietips.

Meer berichten