Sportschool Kenny Evers stelt zijn locatie ter beschikking (foto: pr).
Sportschool Kenny Evers stelt zijn locatie ter beschikking (foto: pr).

‘Samen weer fit!’ voor ex-kankerpatiënten

Actueel 851 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Na kanker hebben veel mensen last van vermoeidheid en weinig energie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat sporten een positief effect heeft op deze klachten en de kwaliteit van leven verbetert. Daarom werkt de gemeente mee aan ‘Samen weer Fit!’, een sportprogramma dat ex- kankerpatiënten helpt om weer in vorm te komen. 

Wethouder Nadine Stemerdink: ”Soms is de drempel om weer te starten met sporten hoog, zeker als je ernstig ziek bent geweest en je je conditie weer helemaal moet opbouwen. Juist als je kwetsbaar bent is het belangrijk om weer fit te worden. Wij vinden het heel belangrijk om deze groep te helpen en hebben daarom in het Lokaal Sportakkoord afspraken gemaakt. Mijn dank gaat uit naar de partners, Sport en Welzijn, ziekenhuis Haaglanden MC en het Informatieplein Oncologie HMC/Antoniushove, MEE/VTV en sportschool Kenny Evers. Hun enthousiasme en inzet maken dit project mogelijk.”

Oncologisch chirurg en Medisch Manager bij het Haaglanden MC Onno Guicherit: ”Zorg voor voldoende lichaamsbeweging staat in de Europese Code Tegen Kanker. Bewegen kan helpen om kanker te voorkomen. Daarnaast helpt bewegen patiënten door hun behandelingen heen en voorkomt veel bijwerkingen. Niet iedereen weet zichzelf ertoe te zetten om (meer) te gaan bewegen. Dit initiatief helpt hen een handje daarbij.”

Samen weer Fit! onderscheidt zich van een gewone sportles door de intensieve begeleiding van de deelnemers. Zij spreken eerst met een beweegcoach. Zij geeft adviezen aan mensen met een beperking die weer willen gaan sporten. De sportlessen worden gegeven door een Fitnesstrainer Oncologie. Deze trainer heeft kennis over kanker, diverse behandelmethoden en de bijwerkingen.

Rigtje Smid, coördinator Informatieplein Oncologie/HMC: “Door mijn gesprekken met (oud-)patiënten en naasten weet ik dat hier echt behoefte aan is. Soms is de stap naar de sportschool gewoonweg te groot. Door samen te starten, zijn deze (oud-)patiënten een steun voor elkaar en werken ze samen aan hun conditie onder begeleiding van een professionele oncologische fitnesstrainer. Het is een unieke combinatie. Ik ben verheugd over deze samenwerking die hopelijk meer gemeenten zal inspireren”

De deelnemers zijn enthousiast: ”Je wordt geconfronteerd met het feit dat je niet zo vanzelfsprekend meer alles kan wat je vroeger kon. Het is fijn dat er speciale begeleiding is die helpt om je conditie weer op te bouwen. Niemand kijkt er van op als het even niet gaat of je moet stoppen omdat je misselijk bent. Dat is het voordeel van trainen met mensen die hetzelfde als jou hebben meegemaakt.”

Meer informatie en aanmelden bij beweegcoach Soraya Samuels:
s.samuels@vtvzhn.nl of via infoplein.oncologie@haaglandenmc.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant