D66-raadslid Mathlouti: “Bouwplannen zien er goed uit en betekenen een goede stap in het zorgen voor betaalbare woningen"(archieffoto).
D66-raadslid Mathlouti: “Bouwplannen zien er goed uit en betekenen een goede stap in het zorgen voor betaalbare woningen"(archieffoto).

D66 positief over woningbouw op De Star

Actueel 420 keer gelezen

Leidschendam - D66 Leidschendam-Voorburg is tevreden over de plannen voor woningbouw op De Star. In de raadsvergadering van dinsdag 2 februari is het ruimtelijk kader vastgesteld, waarbij de ambitie van ruim 140 nieuwe woningen (109 sociale huurwoningen en 36 vrije sector) concreet is gemaakt. 

D66-raadslid Mathlouti: “De voorgestelde bouwplannen zien er goed uit, en hiermee zetten we een goede stap in het zorgen voor betaalbare woningen in onze gemeente”. D66 plaatst echter ook enkele kritische kanttekeningen. Over het beperkt aanwezige openbaar vervoer bijvoorbeeld, waarover D66 met een door de gehele gemeenteraad omarmde motie het college van B&W heeft opgeroepen hier werk van de maken. Mathlouti: “Dit soort bouwplannen pakt zonder goed openbaar vervoer negatief uit op de verkeersdrukte voor omwonenden. De verkeersdruk is al hoog in dit gebied en bij een gebrek aan openbaar vervoer zijn simpelweg nog meer mensen gewezen op het gebruik van een auto. Als gemeente moeten we daar nu op inspelen”.

Een andere zorg van D66 is de verkeersveiligheid. Hard rijdende auto’s, vrachtwagens en tractoren zijn een grote zorg van de huidige bewoners van De Star en omgeving. Een voorstel van D66 om een 30-km-limiet te hanteren haalde het echter niet. Een gemiste kans wat Mathlouti betreft: “Bewoners hebben terechte zorgen over de verkeerssnelheid hier. Het is jammer en opmerkelijk dat het college wil vasthouden aan verkeersbeleid uit 2014 ten koste van de verkeersveiligheid van inwoners. Daarbij wordt verkeersveiligheid nog belangrijker in deze wijk met steeds meer jonge gezinnen en kinderen”.

Op dit moment is de geluidsbelasting hoog in het gebied en de verwachting is dat deze met de verbreding van de A4 gaat toenemen. In het participatietraject met de huidige bewoners van De Star en omgeving is de geluidsoverlast benadrukt. Gebleken is dat een hoge geluidswand nodig is om een aanvaardbaar woonmilieu te creëren. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de beste geluidsmaatregelen, maar op aangegeven van D66 zal het college zich in ieder geval gaan inzetten de geluidswand zo veel mogelijk met hoge bomen en struiken aan te vullen. De wens daarbij is om deze groenstrook door te trekken tot aan de eerste bosrand langs de A4 in de richting van Voorschoten. Dit om bij te dragen aan het groene karakter van het gebied, de opvang van geluid en CO2 en het beperken van het uitzicht op de snelweg en skibaan.

Als het bouwplan wordt gerealiseerd, moet de Voorburgse Rugbyclub weg van het terrein aan De Star waar de club tijdelijk gehuisvest is. Op initiatief van D66 sprak de gehele raad zich nadrukkelijk uit over de inspanningsverplichting die de gemeente heeft om een nieuwe locatie te vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant