Vrijwilligers van Rode Kruis Lv actief bij de vaccinatielocatie (foto: pr).
Vrijwilligers van Rode Kruis Lv actief bij de vaccinatielocatie (foto: pr).

Rode Kruis actief bij corona vaccinatielocatie

Actueel 537 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De corona vaccinatielocatie op het parkeerterrein van het ADO stadion is 11 januari in gebruik genomen. Zeven dagen per week van 8:00-20:00 uur wordt er gevaccineerd. Bij de start 650 mensen per dag en inmiddels is dat opgelopen naar 1.400 per dag. Dat kan nog verder worden uitgebreid tot 2300 mensen per dag.

Als eerste waren de medewerkers uit verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg en de wijkverpleging aan de beurt voor hun eerste prik. Eind januari ook zelfstandig wonende 90-plussers, alleen of met begeleider en sinds begin februari ook de mensen van 85 tot 90 jaar.

Bij binnenkomst wordt de standaard coronacheck gedaan en gevraagd of de bezoeker zijn gezondheidsverklaring en ID bij zich heeft. Daarna volgt de controle van de afspraak en wordt op basis van de gezondheidsverklaring bepaald of iemand nog even langs de arts moet. Na de vaccinatie blijft iedereen nog 15 minuten in de wachtruimte zitten om te kijken of ze niet duizelig worden of een allergische reactie krijgen. Daarna kunnen ze hun vaccinatiebewijs ophalen en weggaan. Overal staan hosten die bezoekers de weg wijzen en informatie geven.

Bezoekers zijn lovend over de locatie (ruim opgezet, inrichting), over de manier waarop alles is geregeld (korte tot geen wachttijd, goede begeleiding) en de vriendelijkheid van alle medewerkers. Op YouTube staat een filmpje van de GGD waarin alle stappen te zien zijn (https://youtu.be/awyGcgMdK08). Ook aan het vervoer is gedacht. Er rijden pendelbusjes tussen de vaccinatielocatie en station Randstadrail Forepark en NS station Den Haag Ypenburg. Daarnaast kan door inwoners van Leidschendam-Voorburg gebruik worden gemaakt van vervoer via Woej.
Het Rode Kruis district Haaglanden is nauw betrokken bij het opzetten en runnen van de locatie. Ze zorgt dat er dagelijks voldoende hosten, administratieve medewerkers, prikkers, artsen en EHBO-ers beschikbaar zijn. Die werken in een ochtend- en een middag/avondploeg. Op dit moment zijn er zo’n 80-90 mensen per dag nodig.

De mensen die de EHBO-post bemensen zijn Eerste Hulpvrijwilligers van de afdelingen binnen het district Haaglanden die in goede tijden actief zijn op (sport)evenementen, festivals etc. Ook vrijwilligers van de afdeling Leidschendam-Voorburg zijn vaak te vinden op de vaccinatie locatie van het ADO stadion.

Daarnaast zijn de vrijwilligers van Rode Kruis Haaglanden ook actief bij onder andere begeleid vervoer van patiënten van en naar zorginstellingen, bron- en contactonderzoek, inzet bij teststraten en het inpakken en de uitgifte van voedselpakketten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant