[INGEZONDEN FOTO’S]Sneeuwpret, witte landschappen en super schaatsweekend
Logo hetkrantje-online.nl
<p>Druk met schaatsers op de Vogelplas aan de Oostvlietweg, nabij Vlietland (foto: Michel Groen). </p>

Druk met schaatsers op de Vogelplas aan de Oostvlietweg, nabij Vlietland (foto: Michel Groen).

INGEZONDEN FOTO’S

Sneeuwpret, witte landschappen en super schaatsweekend

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Eindelijk kon het weer; schaatsen op natuurijs. Na de laatste jaren niet echt verwend te zijn geweest met ijs dat langer dan 1 of 2 dagen goed genoeg was om op te schaatsen, kon dat nu bijna vijf dagen. En ook nog een week sneeuwpret.

Nadat de sneeuw al een paar dagen voor een hoop pret - en heel veel mooie winterse plaatjes - had gezorgd was het ijs eigenlijk vanaf donderdag pas op enkele plekken voldoende betrouwbaar om de schaatsen onder te binden. De plaatsen waar je kon schaatsen werden de dagen erna steeds talrijker, waardoor het zaterdag en zondag een super schaatsweekend werd met vooral zaterdag - maar ook een deel van de zondag - lekker zonnig winterweer. Het was misschien wel vrij koud, maar dat mocht de pret niet drukken.

Op de Vogelplas bij Vlietland kon je donderdag al schaatsen en dat zorgde voor de nodige drukte. De gemeente riep op auto’s niet te parkeren bij de Kniplaan, waar een parkeerverbod gold. Dit was onder andere om de hulpdiensten de ruimte te geven bij eventuele calamiteiten. Gevolg was dat veel bezoekers van de Vogelplas en omgeving hun auto’s parkeerden op de Meerburgerlaan, parallel aan rijksweg A4. Het was wel een stukje lopen, maar aan de lange rij voertuigen te zien, had men het er wel voor over.

Hoewel er voldoende ruimte was, leek het toch wel een beetje druk met veel mensen bij elkaar. Zeker op de plek(ken) waar men de schaatsen aantrok en het ijs op en af ging. Op dronebeelden was goed te zien dat er voldoende ruimte was, met alleen op sommige plekken wat plukjes mensen bij elkaar. Wel werd nauwlettend in de gaten gehouden of het niet te druk werd en de coronaregels in acht werden genomen. Handhavers zagen echter geen reden in de drukte om mensen weg te sturen.

Andere locaties waar veel geschaatst werd, waren het Sijtwendepark, het Noteboompark, de Molenvaart bij De Drie Molens, de Konstancin Jeziornavijver bij Leidsenhage en diverse andere vaarten, slootjes en plassen waar het ijs goed genoeg was. Van schaatsende mensen op de Vliet zijn geen beelden binnen gekomen bij de redactie. Hiervoor had het kennelijk nog niet streng en lang genoeg gevroren.

Zondagmiddag zette de dooi al in en was het ijs niet overal meer betrouwbaar. De volgende dag was het duidelijk over met het winterweer en regende het enige tijd onophoudelijk. Dit zorgde maandag aanvankelijk voor wat gladheid maar dit leverde nergens echt grote problemen op.

Inmiddels is de sneeuw - enkele grote hopen daargelaten - zo goed als weggesmolten en is er ook van het ijs in de sloten niet veel meer over. Het lijkt dat met het weekje winterpret deze winterperiode weer is afgesloten want voor de komende dagen en het weekend worden temperaturen verwacht van wel tot 15 graden (boven 0).

Wat rest zijn vooral heel veel mooie winterse plaatjes, waarvan er honderden bij Het Krantje zijn binnengekomen. Zie hieronder.

Meer berichten