D66: ‘Gemeente moet sneller beslissen’
Logo hetkrantje-online.nl
<p>Fractievoorzitter Jacco van Maldegem: &ldquo;De gemeente is er voor de inwoners en niet andersom&quot; (archieffoto).</p>

Fractievoorzitter Jacco van Maldegem: “De gemeente is er voor de inwoners en niet andersom" (archieffoto).

D66: ‘Gemeente moet sneller beslissen’

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - De gemeente moet sneller reageren op een vergunningsaanvraag van inwoners en bedrijven. In plaats van de huidige 8 weken die het college van burgemeester en wethouders nu krijgen, wil de fractie van D66 dat er binnen 6 weken een reactie komt.

Mocht het college de termijn eenmalig verlengen dat mag dat slechts met 4 weken en niet de huidige 8 weken. Fractievoorzitter Jacco van Maldegem: “De gemeente is er voor de inwoners en niet andersom. Een aanvraag duurt dan maximaal 10 in plaats van 16 weken. Dat is een forse verbetering in dienstverlening. De kortere beslistermijnen gelden bijvoorbeeld als inwoners een vergunning aanvragen voor een buurtfeest of verenigingen die een sporttoernooi willen organiseren. Ook ondernemers profiteren van dit voorstel, want het gaat ook om vergunningen die nodig zijn om bijvoorbeeld een snackbar te openen of de openingstijden van restaurant.”

In het voorstel wordt een uitzondering opgenomen voor erg complexe vergunningsaanvragen. Bijvoorbeeld door mensen die verdacht worden van ondermijnende activiteiten. Van Maldegem: “De burgemeester kan dan hulp inroepen van andere instanties om te achterhalen of de bedoelingen achter de aanvraag zuiver zijn.” Dan krijgt de gemeente in totaal maximaal 16 weken de tijd om te oordelen of de inwoner of het bedrijf de vergunning krijgt.

De D66-voorman gaat uit van een meerderheid in de gemeenteraad. “Meerdere fracties vonden dit voorstel een goed idee.” Hij gaat ervan uit dat door de invoeringsdatum nog wat naar achteren te schuiven de laatste twijfelaars over de streep getrokken worden. Naar verwachting wordt op 6 april in de raad over dit voorstel gestemd.

Meer berichten