Zaailingen van bomen in Park Schakenbosch gered
Logo hetkrantje-online.nl
<p>Wethouder Floor Kist gaf samen met Hanneke Ormondt van MeerBomenNu het startschot voor de actie (foto: pr).</p>

Wethouder Floor Kist gaf samen met Hanneke Ormondt van MeerBomenNu het startschot voor de actie (foto: pr).

Zaailingen van bomen in Park Schakenbosch gered

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Vrijwilligers gingen donderdag 18 februari op pad om in Park Schakenbosch zaailingen te oogsten, om deze na het inkuilen als aankomende bomen te kunnen herplanten.

Zaailingen zijn gekiemde zaden van bomen waarmee nieuwe bomen kunnen worden gekweekt. Ze zijn nu in grote hoeveelheden te vinden op bomenrijke plekken. Daarom werd met medewerking van Landgoed Voorlei in Schakenbosch een zaailingenoogstdag georganiseerd door Meer BomenNu, samen met Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg.

Wethouder Water en Groen van Leidschendam-Voorburg, dhr. Floor Kist gaf het startschot voor de actie, samen met Hanneke Ormondt, landelijk coördinator van MeerBomenNu. Daarna ging een aantal vrijwilligers in duo’s verspreid over verschillende zones van het park (dus geheel Corona-proof) de zaailingen oogsten onder toezicht van ecoloog Franke van der Laan. De zaailingen worden gelabeld en elders ingekuild in een zgn. ‘bomenhub’. Daarna worden ze nog dit seizoen op diverse plantlocaties in Zuid-Holland uitgeplant.

Wethouder Floor Kist van gemeente Leidschendam-Voorburg reageerde enthousiast op deze positieve actie: “Bomen zijn emotie. Overal waar we bomen planten, worden mensen blij. En als we het wagen om bomen te kappen, zelfs zieke bomen, dan komen mensen in actie. Meer bomen is meer blijheid.” De Stichting Duurzaam sluit zich hier graag bij aan. De Stichting zet zich al langer in voor het behoud van groen en de aanplant van meer bomen. Bomen dragen immers bij aan een gezondere leefomgeving en helpen tegen klimaatverandering.

De Stichting Duurzaam heeft onlangs een Toekomstvisie Vergroening uitgegeven met de oproep in Leidschendam-Voorburg jaarlijks tenminste 800 bomen te planten. De nu geoogste zaailingen dragen hopelijk bij aan meer bomen in Zuid-Holland en zeker in Leidschendam-Voorburg. Vrijwilliger Sander Wennekers, medeorganisator van de zaailingenoogstdag: In de Toekomstnotitie Vergroening doen we praktische voorstellen om onze gemeente verder te vergroenen. Deze oogstdag past hier prachtig in’.
Momenteel wemelt Park Schakenbosch van de zaailingen. De meeste daarvan zijn, ongeacht de toekomstplannen voor het park, geen lang leven beschoren. Ze sterven af door te weinig licht of worden weggemaaid met een bosmaaier. Jammer, want een zaailing of tak van een vlier, wilg, populier, eik of andere boom kan het begin van een nieuwe boom of struik zijn.

Urgenda, Stichting Meer Groen en Caring Farmers hebben het landelijk actieprogramma MeerBomenNu opgericht om elke winter honderdduizenden zaailingen te oogsten en elders uit te planten. Zij hopen dat over een paar jaar elke gemeente het oogsten, inleveren en uitplanten van zaailingen faciliteert en de bosmaaier in de schuur blijft. Meer info op duurzaamleidschendamvoorburg.nl en meerbomen.nu.

Meer berichten