Logo hetkrantje-online.nl
<p>Een natuurlijk bosje zo midden in de stad is wel even wennen. Het ziet er niet netjes geharkt, geschoffeld of gesnoeid uit (foto: gemeente LV).</p>

Een natuurlijk bosje zo midden in de stad is wel even wennen. Het ziet er niet netjes geharkt, geschoffeld of gesnoeid uit (foto: gemeente LV).

Tiny Forest Voorburg krijgt steeds meer vorm

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Bouwen aan natuur en woonruimte kan soms best een lastige taak zijn. In ons eigen Tiny Dutch Country zijn Tiny Forests daarom extra belangrijk. Ze gaan de strijd aan tegen hittestress, vergroten de waterbergcapaciteit en verbeteren de luchtkwaliteit. Daarnaast bevordert dit klimaatbosje biodiversiteit.

Maar een natuurlijk bosje zo midden in de stad is wel even wennen. Het ziet er niet netjes geharkt, geschoffeld of gesnoeid uit en dan blijft ook nog eens het blad liggen. Maar dat is juist het mooie, want in een Tiny Forest zijn helemaal geen tuinmannen nodig. Hier komt een ecologisch proces op gang. De pionierssoorten zullen op den duur verdwijnen en plaats maken voor duurzamere soorten, zoals bijvoorbeeld eik of beuk. Aan de Hendrik van Boeijenlaan in Voorburg ligt het Tiny Forest niet voor niets in een buurt met veel scholen. Het is tevens een buitenlokaal waar kinderen lessen volgen over natuur. De lessen worden verzorgd door IVN. Vlietkinderen, DAK en de Cascade kunnen gezamenlijk gebruik maken van het klimaatbosje, de kinderen kunnen van alles leren over wat de natuur allemaal te bieden heeft.

Het Tiny Forest ligt inmiddels stevig ingepakt tussen de nieuwe woningen en straat. Het klimaatbestendig maken van deze omgeving is nog niet klaar. Naast het klimaatbosje komt een Wadi. Dit is een bufferings- en infiltratievoorziening voor de tijdelijke opslag van hemelwater. Hiermee wordt regenwater langer vastgehouden tijdens droge perioden en kan het hemelwater sneller weg tijdens hoosbuien. Er wordt nog hard gewerkt deze plek. Daardoor moeten bomen en struiken van het klimaatbosje mogelijk toch nog eens worden verplaatst vanwege de werkzaamheden.

Meer berichten