Christin Kliphuis is een veelzijdig schrijfster. Zij schreef 21 kinderboeken, 2 autobiografische boeken en diverse gedichten en blogs.
Christin Kliphuis is een veelzijdig schrijfster. Zij schreef 21 kinderboeken, 2 autobiografische boeken en diverse gedichten en blogs. Ayse Hendriks
lokale schrijvers

De boodschap zit bij Christine Kliphuis tussen de regels

Actueel 481 keer gelezen

Christine is een veelzijdig schrijfster. Ze heeft 21 kinderboeken geschreven, 2 autobiografische boeken, ze schrijft gedichten en blogs. Sinds haar 6e schrijft ze, kleine verhalen en gedichten. 

Door Peter den Hollander

Toen haar dochter buisjes in haar oren kreeg en Christine ontdekte dat er geen boek voor kinderen bestond dat daarover ging, besloot ze zelf een verhaal te schrijven. Het werd ‘Het oor van Leonoor’, het eerste deel uit de medische kinderserie De ziekenboeg. Uitgeverij De Vier Windstreken nodigde Christine uit om ook over andere medische ongemakken van kinderen te schrijven. Ze interviewde doctoren, ouders en kinderen en schreef de verhalen. Ze koos altijd voor het perspectief van het kind. Hoe ondergaat het kind de ziekte. Achter in de boekjes geeft ze nadere informatie over o.a. de behandeling. De serie telt 16 titels.

Christine schrijft beeldend, het zijn korte zinnen die precies zeggen wat ze moeten zeggen. “Je kunt over een wandeling van een paar meter naar je auto een alinea schrijven, maar je kunt het ook doen in een paar woorden,” zegt Christine, “Dat past meer bij mij.” Zij probeert op sobere maar indringende wijze te schrijven, met ook wat humor. In haar verhalen is de emotie te herkennen, zonder dat deze met de lezer op de loop gaat. “Schrijven is voor mij juist ook de kunst van het weglaten. De boodschap zit tussen de regels.”

In 2014 reed iemand haar in de auto aan. Een ongeluk van nog geen halve seconde dat haar leven op zijn kop zette. Door hersenletsel raakte zij haar werk kwijt en moest een manier vinden om met haar nieuwe situatie om te gaan. Inmiddels heeft ze haar leven weer aardig op de rails en drie jaar na het ongeluk is ze begonnen haar ervaringen op papier te zetten. In 2019 kwam haar boek ‘Klap’ uit. Ze vertelt daarin over haar gevecht om te komen waar ze nu is, ze moest van veel afscheid nemen en op zoek naar een nieuw normaal. Voor haar was het belangrijk om ook eerlijk te zijn over de emoties die zo’n proces met zich meebrengt, zonder dat deze de overhand nemen. “Het was schrijven over ‘verboden gevoelens’, zoals irritatie door overbelasting,” zegt ze. Ze houdt als schrijver de regie en blijft de baas van het verhaal. Als ze gaat schrijven, maakt ze een globaal plan, ze weet wat ze wil gaan doen. En ze houdt tijdens het schrijven ook de lezer in beeld: “Wat wil ik zeggen, aan wie vertel ik dit.”Ze is eerlijk, maar houdt ook rekening met de gevoelens van de mensen die in haar autobiografieën voorkomen.

Christine heeft een zeer toegankelijke stijl van schrijven, zowel in haar proza als in haar poëzie. In haar gedichten zit een ritme dat je doet doorlezen. Het is een optimistische stijl, ook al gaat ze zware onderwerpen niet uit de weg. Ze is familie van de dichter Leopold, wiens gedicht ‘O nachten van gedragene extase’ gezien wordt als Neerlands mooiste liefdesgedicht. Het is niet de stijl van Christine.

Meer op www.christinekliphuis.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant