Bij het respijthuis wordt de zorg tijdelijk overgenomen (foto: Strandgoed Ter Heijde).
Bij het respijthuis wordt de zorg tijdelijk overgenomen (foto: Strandgoed Ter Heijde).

Even tijd voor de mantelzorger, júist nu

Actueel 93 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De coronacrisis is voor iedereen ingrijpend, zeker ook voor mantelzorgers. Dagelijkse routines zijn anders dan voorheen, er is minder tijd om op adem te komen. En dat is nu juist zo belangrijk om de zorg voor een partner of familielid vol te kunnen houden. Om mantelzorgers toch die adempauze te kunnen geven, werkt de gemeente Leidschendam-Voorburg samen met respijthuis Strandgoed Ter Heijde.

Eén van de gasten die vorig jaar in het respijthuis verbleven, is meneer Varkevisser (92) uit Leidschendam. Zijn vrouw (82) zorgt al jaren voor hem, nadat hij blijvende complicaties overhield aan een darmoperatie. De zorg voor haar man wordt steeds intensiever. Mevrouw Varkevisser staat de hele dag klaar om hem te ondersteunen in het dagelijks leven. Wanneer zij een ruggenwervel breekt als ze haar man overeind wil helpen, wordt het haar te veel. En dan komen daar de gevolgen van het coronavirus nog bij.

“Ik ben naar een mantelzorgbijeenkomst geweest, daar heb ik aangegeven dat ik graag op vakantie wil maar niet wist hoe ik dat moest organiseren. Ze hebben mij in contact gebracht met de WMO en na een gesprek zijn mijn gegevens doorgegeven aan Strandgoed Ter Heijde. Na een gesprek met de coördinator van Strandgoed ter Heijde en de goedkeuring vanuit de WMO konden we een datum plannen. Zowel ik als Jan vonden het in eerste instantie best spannend.’

Meneer Varkevisser: “Je gaat natuurlijk niet voor je plezier logeren in zo’n respijthuis. Maar ik moet zeggen dat het mij volkomen is meegevallen. Er werd de hele dag gevraagd of ik nog iets nodig had, ik had een fijne kamer en vond het gezelschap in de gezamenlijke ruimten ook prettig.”

“Toen ik Jan de eerste avond opbelde en hoorde dat het goed met hem ging, gaf mij dat direct rust,” vertelt mevrouw Varkevisser. “Het was zo fijn om even niet alles te moeten regelen en voor twee te denken. Dat Jan het ook naar zijn zin had, en er goed voor hem gezorgd werd, was de bevestiging die ik nodig had om te kunnen genieten van mijn vakantie. Samen met een vriendin heb ik een busreisje gemaakt naar Friesland. We hebben elke dag leuke activiteiten gedaan en er ontzettend van genoten. Voor mijn vakantie zat ik er echt even doorheen, de rust die ik kreeg had ik echt even nodig om de zorg voor mijn man vol te houden”

Bij Strandgoed Ter Heijde kunnen mensen met een lichamelijke beperking en/of een lichte vorm van dementie logeren. Zodat hun mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft om te ontspannen. Of als de mantelzorger om een andere reden tijd voor zichzelf nodig heeft, bijvoorbeeld om te herstellen van een operatie of ziekte. Een team van betrokken en geschoolde vrijwilligers en zorgmedewerkers staat klaar om de taken van de mantelzorger voor een korte periode over te nemen.

Ook nu verwelkomt het respijthuis nieuwe gasten. Juist nu! Er wordt strikt rekening gehouden met de geldende coronavoorschriften. De kosten van een verblijf inclusief de benodigde zorg zijn afhankelijk van de persoonlijke situatie. Indien u aan de voorwaarden voldoet, worden deze kosten betaald door de gemeente.

Interesse? Neem dan contact op met Strandgoed Ter Heijde via 015 515 5000 / 06 5391 0101 (bereikbaar tijdens kantooruren), strandgoed@pietervanforeest.nl of kijk of de website: www.strandgoedterheijde.nl.

Uit de krant