Jan Hendriks kan niet wachten om aan de slag te gaan (foto: pr CDA).
Jan Hendriks kan niet wachten om aan de slag te gaan (foto: pr CDA).

‘In zorgzame gemeente sta je nooit alleen’

di 30 mrt 2021, 14:00 Actueel 191 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het CDA Leidschendam-Voorburg is blij met de publicatie van het ‘Plan van aanpak eenzaamheidsbestrijding. ‘Samen komen we verder, Eén tegen eenzaamheid.’

“Eenzaamheid bestrijden is een grote maatschappelijke uitdaging. Of je nu jong bent of oud, samenwoont, alleenstaande bent of in een gezin leeft, niet alleen bent. Eenzaamheid kent geen grenzen en heeft een grote impact op te veel inwoners in Leidschendam-Voorburg”, aldus gemeenteraadslid Jan Hendriks (CDA).

“Ik kan niet wachten om in een lokale coalitie aan de slag te gaan.” Dat was de eerste reactie van Hendriks na het lezen van het door CDA-wethouder Juliëtte Bouw gepresenteerde plan van de gemeente Leidschendam-Voorburg. “Terecht wordt de bestuurlijke verankering gezocht bij de landelijke coalitie ‘Eén tegen eenzaamheid’, om van daaruit een zwaar appél te doen op maatschappelijke partners. Het grootste maatschappelijke probleem van deze tijd kunnen we alleen samen oplossen”.

De ‘coalitie tegen eenzaamheid’ heeft een forse uitdaging. Hoe kunnen de netwerken van respect, wederzijds contact en aandacht vorm krijgen? Hoe zorgen we ervoor dat elke inwoners van Leidschendam-Voorburg die daar behoefte aan heeft aangehaakt is en wordt op een ‘cirkel van aandacht’. Dat de drempels laag zijn en al onze netwerken open staan voor nieuwe deelnemers.

“Fysieke relaties zijn van het grootste belang, maar de pandemie heeft ons laten zien dat ook digitale netwerken toegevoegde waarde hebben”, aldus Hendriks. “Apparatuur en ondersteuning is voor sommige inwonersgroepen onvoldoende toegankelijk. Het is aan onze gemeente om in samenspel met de lokale coalitie deze mogelijkheden (zoals videobellen, chatten digitale concerten) verder te ontwikkelen. Dankbaar kunnen we zijn voor initiatieven die genomen worden, maar wat mij betreft mag er een schepje bovenop: (buiten)sport en wandelen voor ouderen; kunst, cultuur en muziek in de open lucht via digitale middelen; koffie-to-go met moment-van-aandacht. Hoog tijd dat onze gemeenschapsvoorzieningen overigens weer wat lucht krijgen.”

“Juist nu, kunnen we ons geen zwakte veroorloven in de ondersteuning van onze wijk/buurtcentra, bibliotheken, cultuurorganisatie en sportverenigingen. In een zorgzame gemeente sta je nooit alleen!” 

Toch blijft het directe contact met buren volgens het CDA ook nog steeds belangrijk om eenzaamheid te herkennen of te voorkomen. “Al is het maar een groet, het doen van een boodschap een vriendelijk woord over de heg. Of af en toe een kopje koffie. Ook zijn er in Leidschendam verschillende organisaties (te vinden via het vrijwilligerssteunpunt van de gemeente www.lvvoorelkaar.nl/) die ondersteuning bieden aan mensen die als buddy aan de slag willen. Die eerste stap kunnen we allemaal zetten.”

Uit de krant