Logo hetkrantje-online.nl
<p>Oscar van Schijndel van Het Veur Theater (l.), wethouder Astrid van Eekelen en Rogier Helwig van Theater Ludens zijn blij dat de samenwerking eindelijk definitief vorm heeft gekregen (foto: Dick Janssen).</p>

Oscar van Schijndel van Het Veur Theater (l.), wethouder Astrid van Eekelen en Rogier Helwig van Theater Ludens zijn blij dat de samenwerking eindelijk definitief vorm heeft gekregen (foto: Dick Janssen).

Intensieve samenwerking Theater Ludens en Veur Theater een feit

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Het Veur Theater, dat vorig jaar nog dreigde te moeten stoppen als er geen subsidie kwam, kan toch door. Dit dankzij de samenwerking met Theater Ludens die eerder al werd bekrachtigd door de theaterbesturen en de gemeente. Nu is ook de gemeenteraad akkoord.

“Eindelijk , na 10 jaar, kunnen we met volle kracht vooruit” meldt wethouder Astrid van Eekelen met een enthousiasme waar wel enige opluchting in doorklinkt. Jarenlang konden het theater in Voorburg (150 zitplaatsen) en het theater in Leidschendam (100 stoelen) niet echt met elkaar door één deur. Nu er een intensieve samenwerking tussen de theaters komt (géén fusie, benadrukken de theaterdirecteuren Helwig en Van Schijndel), gaat er een stukje subsidie naar Het Veur Theater en kan ook dit theater verder. “Met de samenwerking die is vormgegeven in een overeenkomst hebben we een streep onder het verleden gezet”, melden Rogier Helwig en Oscar van Schijndel.

“Waarbij beide theaters wel hun eigen identiteit behouden”, voegt Van Schijndel toe. Hiervoor in ruil biedt het Leidschendamse theater onderdak aan enkele ‘culturele hotspot’-activiteiten van Theater Ludens als de jeugdtheaterschool, enkele popactiviteiten en schoolvoorstellingen.

Van Schijndel is blij dat de kogel door de kerk is. “Dat geeft een stukje rust en helderheid, meer zekerheid en zorgt voor een beter programma.” Helwig van Ludens op zijn beurt: “Nu kunnen we ons weer volledig concentreren op een divers cultureel aanbod aan voorstellingen en evenementen. Samenwerking met Het Veur Theater heeft voor alle inwoners van Leidschendam-Voorburg een duidelijke meerwaarde.”

De structurele subsidie die het Leidschendamse theater ontvangt (globaal de huisvestingskosten) gaat niet ten koste van de subsidie voor Theater Ludens. Het gaat in totaal misschien iets meer kosten, maar dat is het de gemeente wel waard. Wethouder Van Eekelen: “Het is een win-winsituatie en iedereen is blij dat we op deze manier gezorgd hebben voor twee levendige podia die met elkaar samenwerken.”

In principe heeft de gemeente het in eerste instantie aan de theaters overgelaten. Er werd op verzoek van de gemeenteraad een ‘kwartiermakersoverleg’ ingesteld en daar sloot de gemeente later bij aan om de puntjes op de i te zetten, bijvoorbeeld voor wat betreft de financiële consequenties.

De samenwerking tussen Theater Ludens en Het Veur Theater gaat verder dan alleen de verdeling van een aantal activiteiten. Zoals bij de afstemming van de kaartverkoop en het boeken van artiesten. “Bij de programmering kijken we bijvoorbeeld of de een de ander aanvult”, aldus Helwig.

“We hebben verder al een gezamenlijke pagina in Het Krantje en we willen ook gezamenlijke reclameborden gaan plaatsen”, vult Van Schijndel aan. “We sluiten ook niet uit dat onze vrijwilligers in beide theaters werkzaamheden gaan verrichten, uiteraard als zij daar zelf toe bereid zijn.”

De theaters zijn voorlopig wel gestopt met vermelding van alle voorstellingen op beide sites. “Dat was veel te verwarrend, waardoor het niet altijd duidelijk wie of wat, waar te zien was. Wel linken de sites naar elkaar door, maar een site voor beide theaters is iets voor de toekomst. Het vergt best een investering om dat goed te regelen”, aldus Helwig. Wel is overigens alle informatie over de theaters in Leidschendam en Voorburg op beide sites te vinden.

“We gaan een mooi programma neerzetten. September is hopelijk de start van een mooie toekomst”, sluiten de theaterdirecteuren Van Schijndel, Helwig en wethouder Van Eekelen af met een denkbeeldige toost.

Meer berichten