Logo hetkrantje-online.nl
<p>Frederiek ook nog graag de biografie van de hoogste berg van Griekenland, de Olympus schrijven (foto: Esther Fotografeert).</p>

Frederiek ook nog graag de biografie van de hoogste berg van Griekenland, de Olympus schrijven (foto: Esther Fotografeert).

lokale schrijvers

Frederiek Lommen reist en schrijft

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Frederiek Lommen schreef al als kind, voor de schoolkrant en de universiteitskrant. Vervolgens bleef de pen een tijd liggen en toen zij, mede door de liefde, kennismaakte met Griekenland, pakte ze haar pen weer op. 

Door Peter den Hollander

Frederiek verhuisde 20 jaar geleden naar de Randstad en werkt nu voor de gemeente Leidschendam-Voorburg. Na een verkeersongeluk moest ze haar leven noodgedwongen anders inrichten. Ze ging over haar nieuwe passie schrijven: Griekenland. Ze startte haar eigen blog www.andergriekenland.nl en schreef voor kranten en tijdschriften over het land. Door haar persoonlijke contacten maakte zij anders kennis met het land dan wij het als strandgangers kennen. Zij leerde de Griek kennen in zijn dagelijkse leven, met zijn rites en gewoontes. En toen de financiële crisis toesloeg, dook zij nog dieper het Griekse in. Zij wilde de crisis begrijpen; waarom de Grieken met de crisis omgingen zoals zij ermee omgingen. Frederiek werd Griekenland-kenner en werd door radioprogramma’s uitgenodigd om haar visie te geven. In ‘Het verdriet van Griekenland’ (2020) vertelt Frederiek het Griekse verhaal.

En al deze pennenvruchten bleven niet ongezien. Ze mocht voor een uitgeverij gaan schrijven over Griekse wijnen. Dit was voor haar een mooie gelegenheid om weer door haar geliefde land te reizen. Ze sprak vele wijnboeren en ontdekte dat de Griekse wijnbranche een serieuze bedrijfstak is met wijnen van zeer hoge kwaliteit. Onder de titel ‘Druiven en Droesem, een reis door Griekse wijngaarden’ neemt ze de lezer mee door het land en door een bouquet aan prachtige wijnen.

Het leukste aan schrijven vindt Frederiek de fase voorafgaand aan het daadwerkelijk schrijven: het onderzoek doen, het praten met mensen en het lezen van boeken. Het appelleert aan haar nieuwsgierigheid en hang om complexe materie uit te zoeken. Maar ook dat ze door haar boeken die kennis kan delen met lezers.

In 2017 richtte ze samen met Beer Visser een reisplatform op, dat later uitmondde in de uitgeverij Passionate Nomads. Op dit platform nemen zij hun lezers mee met verslagen, boekrecensies en verhalen over reishelden: inspirerende mensen die paden banen voor de reizigers van vandaag.

Twee jaar geleden startte Passionate Nomads de serie ‘Dwars door…’ . Inmiddels zijn daar drie delen van verschenen: Dondervogel - Dwars over Vancouver Island, Het zingen van de Indri - Dwars door Madagaskar en Mooi marmer en slapende meisjes - Dwars door Athene. Dwars door Den Haag en Dwars door Maastricht liggen in het verschiet. Daarna is haar volgende uitdaging het schrijven van de biografie van de berg Olympus, een cultuurhistorische beschrijving door de eeuwen heen van de hoogste berg van Griekenland.

Alle genoemde boeken zijn verkrijgbaar bij de boekhandel en via www.passionatenomads.nl.

Meer berichten