Afbeelding
ANP

Enorme achterstanden bij het CBR: “We moeten een inhaalslag maken”

Actueel 729 keer gelezen

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Door de coronalockdowns is bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een ‘stuwmeer’ ontstaan van ruim 600.000 achterstallige theorie- en praktijkexamens. De afnemer van rijexamens wil de achterstanden met onorthodoxe maatregelen wegwerken, maar gaat geen ‘coronarijbewijsjes’ uitdelen.

Ondanks de historische achterstanden gaat het CBR geen concessies doen aan het afrijden. “De 55 minuten die er nu voor staan, zijn nodig voor een goed examen”, zegt woordvoerder Irene Heldens. “We gaan niet aan kwaliteit inboeten en willen dat alle kandidaten eerlijk beoordeeld worden.”

Wat het CBR wel wil doen in de strijd tegen de achterstanden presenteerde de organisatie vorige maand in een plan van aanpak. Want dat er iets moet gebeuren, staat buiten kijf. Reserveringstijden lopen op tot een half jaar en zonder ingrijpen zit het CBR nog jarenlang in de problemen.

De achterstanden zijn niet direct terug te zien in het percentage inwoners met een rijbewijs per gemeente. Omdat het roze pasje tien jaar geldig is, is er na ruim een jaar problemen (nog) geen sterke daling te zien. Zo heeft in de gemeente Leidschendam-Voorburg anno 2021 76,2 procent van de 17-plussers een rijbewijs. In 2019 was dit 76,1 procent.

Maar de problemen zijn wel terug te zien in de landelijke cijfers van 2021, zeker onder jongeren. Het autorijbewijsbezit onder jongeren tussen 17 en 20 jaar nam af met ruim 22,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.


Bijschrift -

ANP

Zaterdag afrijddag

Dus staat het CBR voor een “enorme inhaalslag”, zegt woordvoerder Heldens. Theorie-examens zijn volgens haar relatief makkelijk weg te werken. Max Koedijk hoopt het van harte. De 29-jarige Amsterdammer zag zijn theorietoets sinds december al vier keer uitgesteld worden. “Het wordt nu waarschijnlijk augustus.”

De inhaalslag bij het het afrijden ligt een stuk ingewikkelder, stelt Heldens. Toch probeert het CBR ook hier de capaciteit te vergroten: op een totaal van zo’n zeshonderd examinatoren wil de organisatie nog eens honderd man extra aannemen. Daarnaast wordt de zaterdag een afrijddag en wordt pensioengerechtigden gevraagd langer te blijven werken.

Tegelijkertijd moet het slagingspercentage omhoog, zodat er minder herexamens nodig zijn. Dit percentage ligt nu rond de 50 procent, eind mei moet dit 54 procent zijn. Daarvoor kijkt het CBR naar de rijscholen, die ervoor moeten zorgen dat kandidaten beter voorbereid aan het examen beginnen.

Ingrijpende maatregelen

Is de doelstelling van 54 procent eind volgende maand niet behaald, dan neemt het CBR “ingrijpende maatregelen” en stopt het tijdelijk met het afnemen van de tussentijdse toets, aldus Heldens. Mogelijk sneuvelt ook het faalangstexamen en verhoogt het CBR de afrijdleeftijd weer naar 18 jaar. In 2011 werd de examenleeftijd juist verlaagd naar 17, omdat dit de verkeersveiligheid ten goede zou komen.

“Het verhogen van het slagingspercentage willen wij natuurlijk ook, maar dat lukt niet in twee maanden”, zegt Paul de Waal, woordvoerder van brancheorganisatie BOVAG die ruim vierhonderd rijscholen vertegenwoordigt. Het stoppen met de tussentijdse toets bestempelt De Waal als “het kind met het badwater weggooien.” “Die zorgt juist voor een hoger slagingspercentage.”

Voor Max Koedijk is een tussentijdse toets voorlopig niet aan de orde, laat staan het afrijden zelf. Hij had zich ten doel gesteld zijn rijbewijs te halen voor zijn dertigste verjaardag in juli. Dat gaat niet lukken. “Ik vond mezelf met mijn 29 jaar al oud, maar ik moet het nog verder uitstellen.”

Afrijden doe je zo: vier tips van het CBR

Zakken voor een examen is vervelend, in het geval van je rijexamen geldt dat nu extra, omdat je mogelijk een half jaar moet wachten tot je weer op mag. Daarom een aantal tips van het CBR zodat je wel slaagt voor het afrijden.

- Het begint allemaal bij de juiste voorbereiding, zegt Irene Heldens van het CBR. “Verdiep je in de rijscholen bij jou in de buurt en bedenk dat er scholen zijn die het serieus aanpakken en scholen die het anders doen.”

- Overleg met je rijinstructeur of je examen kunt doen. “Volg hierin het advies van de instructeur”, raadt Heldens aan. “Het is zonde om op examen te gaan als je er nog niet klaar voor bent.”

- “Het afrijden hoeft niet foutloos, maar wel veilig. Je moet de examinator laten zien dat je zelfstandig de weg op kunt”, vervolgt Heldens. De examinator let onder meer op het kijkgedrag (vergeet de dode hoek niet!), de beheersing van de auto en het rijden op kruispunten en rotondes.

- Maak je toch een foutje? Geen paniek, aldus Heldens. “De examinator zoekt nogmaals een soortgelijke situatie op, zodat jij kunt bewijzen dat je ook dat betreffende onderdeel onder de knie hebt.”

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant