Ook door het verstrekken van subsidies voor isolatie en een groen dak, stimuleert de gemeente al langere tijd inwoners om hun woning te verduurzamen (stockfoto gemeente).
Ook door het verstrekken van subsidies voor isolatie en een groen dak, stimuleert de gemeente al langere tijd inwoners om hun woning te verduurzamen (stockfoto gemeente). Hans Engbers

Gemeente reserveert 46 miljoen voor duurzaamheid en energietransitie

Actueel 664 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Bij de vaststelling van de begroting 2021-2024 heeft de gemeente een bestemmingsreserve van 46 miljoen euro opgenomen voor duurzaamheid en energietransitie. 

Op 6 april 2021 heeft het college besloten het bestedingsplan, dat richting geeft aan hoe de middelen gedurende de loop van tijd kunnen worden ingezet, voor vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad. Het plan draagt bij aan het realiseren van een groene, duurzame én CO2-neutrale woongemeente in 2050.

Wethouder Jan-Willem Rouwendal: “Leidschendam-Voorburg staat, net als de rest van Nederland, voor een grote klimaatopgave. De gemeente heeft daarbij een belangrijke regierol als het gaat om het behalen van de klimaatdoelen uit het landelijk klimaatakkoord.”

Het doel is in 2050 een CO2-neutrale gemeente te zijn, waarbij alle bedrijven en woningen zijn overgestapt van aardgas naar duurzame energiebronnen. Deze overgang zal wijk voor wijk plaatsvinden, in samenspraak met inwoners, ondernemers, VvE’s en andere belanghebbenden. Om dit doel te realiseren is besloten de bestemmingsreserve ‘Duurzaamheid en energietransitie’ in het leven te roepen. Het bestedingsplan buigt zich over de aanwending van deze reserve. De mate waarin het Rijk financieel zal bijdragen aan de energietransitie, de gekozen strategie en aanpak, én de lessen uit de praktijk, zullen in de loop der jaren mede bepalend zijn voor de precieze inzet van de middelen in de bestemmingsreserve. Daarom dient het bestedingsplan als een voorlopige indicatie en is besloten het plan regelmatig te herijken. Hoewel extra Rijksmiddelen noodzakelijk zijn om de klimaatdoelen in 2050 volledig te realiseren, kan de gemeente met behulp van de bestemmingsreserve nu al een enorme stap voorwaarts zetten in de energietransitie.

De energietransitie kan alleen slagen als de gemeente laat zien dat zij dit zélf ook serieus neemt. Op korte termijn wordt daarom in het bestedingsplan stevig ingezet op de verduurzaming van de gebouwen die eigendom zijn van de gemeente, zoals scholen en eigen kantoren. Door zelf zichtbare stappen te nemen, hoopt de gemeente inwoners, bedrijven en instellingen te inspireren hetzelfde te doen met hun panden. Ook door het verstrekken van subsidies voor isolatie en een groen dak, stimuleert de gemeente al langere tijd inwoners om hun woning te verduurzamen. Daar is sinds vorig jaar een rentekorting op een lening bij het Nationaal Warmtefonds aan toegevoegd, waardoor deze manier van financiering zeer aantrekkelijk is geworden. Van beide regelingen wordt door bewoners én corporaties momenteel veelvuldig gebruik gemaakt.

Maar er is meer. Eind 2019 heeft de gemeenteraad een ambitieus uitvoeringsprogramma duurzaamheid opgesteld, waarin 71 actiepunten zijn opgenomen. Uit de voortgangsrapportage van het college blijkt dat in 2019 en 2020 veel kleine én grote stappen zijn gemaakt op het gebied van de verduurzaming van de gemeente. Zo is onder meer het laadnetwerk voor elektrische auto’s verder uitgebreid, heeft de gemeente - na de sportverenigingen - nu ook de scoutingverenigingen gefaciliteerd in het onderzoeken van verduurzamingsmogelijkheden in hun verenigingsgebouw, én is er in 2020 minimaal 2700 m2 aan groene daken bijgekomen. Ook is er het afgelopen jaar op 31% van de straatverlichting ledverlichting toegepast - de overige verlichting is binnenkort aan de beurt - én is de opwek van zonne-energie geïnventariseerd op daken met een grootte van meer dan 100m2. Over dit laatste onderwerp, hoopt de gemeente dak- en geveleigenaren dit jaar te kunnen informeren, maar vooral áctiveren over de waarde en mogelijkheden van zonne-energie. Afgelopen jaar heeft de gemeente bovendien bewoners betrokken bij verschillende onderwerpen via onder andere webinars en enquêtes. Kortom: er gebeurt al veel, en met de bestemmingsreserve hoopt de gemeente de aankomende jaren steeds dichterbij zijn doel van een CO2-neutrale gemeente te kruipen.

Kijk voor het bestedingsplan en de voortgangsrapportage op lv.bestuurlijkeinformatie.nl/ bij de ingekomen raadsstukken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant