Logo hetkrantje-online.nl
<p>Molen de Vlieger (foto: Charles Groeneveld).</p>

Molen de Vlieger (foto: Charles Groeneveld).

Wandel- en fietsroute door hele gemeente

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - De gemeente Leidschendam-Voorburg is rijk aan erfgoed. Zichtbaar erfgoed in de vorm van monumenten, parken en onder meer de Vliet. Maar ook ‘onzichtbaar’ erfgoed, in de vorm van geschiedenis en verhalen.

Er zijn al een aantal bestaande recreatieve routes langs al dit moois. Het Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg gaat die bundelen, uitbreiden en digitaliseren in een wandel- en fietsroute door Voorburg, Leidschendam én Stompwijk. Dit in de vorm van een brochure en app die in de zomer gereed is.

Het Erfgoedpodium is een club waarin 18 stichtingen, verenigingen en erfgoedlocaties samenwerken. Het bijzondere van het lokale erfgoed is dat het uitstijgt boven de lokale geschiedenis. Met historische figuren als Constantijn en Christiaan Huygens en de resten van een complete Romeinse stad onder de grond, liggen de verhalen voor het oprapen.

Normaliter zou nu, tijdens de Werelderfgoeddag, Schatten aan de Vliet worden gehouden en de opening van het toeristen- en watersportseizoen plaatsvinden. Door de huidige situatie kan dit evenement dit jaar niet plaatsvinden. Maar in april 2022 wordt er groots uitgepakt. Met de route die begin juli gereed is, hoopt het Erfgoedpodium de inwoners en bezoekers van deze gemeente te kunnen inspireren en stimuleren om erop uit te trekken, te voet of per fiets.

Geniet nu al van bestaande wandel- en fietsroutes door de gemeente Leidschendam-Voorburg. Zoals de Narcissenroute door Park Vreugd en Rust en de fietsroute Beeldenroute van Stichting ‘Mooi Voorburg’. Museum Swaensteyn biedt de Beeldenroute Voorburg Sculptuur nu ook in de izi.TRAVEL-app aan, waarin je een wandeling maakt langs de beelden in het Huygenskwartier Voorburg en de aangrenzende parken tot aan Park ’t Loo.

De brochure Zicht op het oude centrum, uitgegeven door Erfgoed Leidschendam, bevat een historische wandeling door het oude centrum van Leidschendam. Deze route is ook te vinden in de BeleefRoute-app.

Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg heeft in de Routeyou-app 3 nieuwe routes uitgewerkt. Deze zijn uitgezet langs bijzondere plekken, zoals Molen De Vlieger, Huygens’ Hofwijck, Houtzaagmolen De Salamander, Buitengoed Dorrepaal, de Dorpskerk Leidschendam en meer.

Meer informatie is te hier vinden. 

Het Erfgoedpodium is in 2015 opgericht. Alle stichtingen en verenigingen die actief zijn op het gebied van erfgoed, geschiedenis en cultuur in onze gemeente zijn hierin verenigd.

Meer berichten