Logo hetkrantje-online.nl
<p>De heer Groenewegen toont een foto met daarop (zittend) zijn grootvader die ook 100 jaar oud werd (foto: Dick Janssen).</p>

De heer Groenewegen toont een foto met daarop (zittend) zijn grootvader die ook 100 jaar oud werd (foto: Dick Janssen).

Arnold Groenewegen viert zaterdag 100e verjaardag

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Arnold Groenewegen wordt zaterdag 24 april 100 jaar. De geboren Veurenaar viert dit op zaterdag met een speciale kerkdienst in de Verrezen Christuskerk en als het goed is komt die dag ook burgemeester Tigelaar op bezoek.

Arnold Groenwegen werd op 24 april 1921 geboren aan de Veursestraatweg in Veur (later met Stompwijk samengevoegd tot Leidschendam -red.), vlakbij Schakenbosch. Na een paar jaar verhuisden zij naar de Delftsekade. Zijn vader was schilder en zijn moeder had daar een sigarenwinkeltje. Hij ging als 14-jarige zelf ook al ‘de boer op’ om sigaren te verkopen. Met een koffertje vol sigaren ging hij langs boeren en tuinders, tot in Nootdorp aan toe.

In de oorlog was Groenwegen eerst nog postbode, maar toen hij opgeroepen werd om aan het werk te gaan in Duitsland, is hij ondergedoken bij een scheepswerf in Langeraar. In die tijd heeft hij nog een tijdje zelf tabaksbladeren gekweekt.

Op 1 maart 1946 begon de heer Groenewegen zijn sigarenwinkel aan de Laan van Middenburg in Voorburg. “Zo vlak na de oorlog was er eigenlijk nog niets op dat gebied en ik begon met een doos Pax tabak die na de bevrijding tot 1947 alleen op de bon verkrijgbaar was.” Groenewegen bouwde zijn zaak uit naar een goedlopende sigarenwinkel. “Maar ik richtte me vooral op rookwaren en tabak, asbakken, aanstekers en kwaliteitssigaren als Balmoral en Hajenius. De sigaren stonden tot aan het plafond opgestapeld.” Verder werden tevens tijdschriften en kranten verkocht, maar weer geen kaarten. “En we waren het eerste - en toen ook enige - verkooppunt van de Staatsloterij in Voorburg.”

In 1986 stopte hij met de winkel en ging naar de tekenacademie. Toen is hij gaan schilderen. Aan de muur hangen diverse portretten, stadsgezichten en landschappen. “Ik heb portretten van al mijn kleinkinderen gemaakt”, vertelt hij trots. “Als je portretten kunt maken, kun je alles schilderen”. De olieverfschilderijen aan de muur zien er schitterend uit en verraden een groot schilderstalent. Groenewegen heeft dan ook wel een paar exposities gehad en enkele werken verkocht. Toen zijn vrouw Dora echter ziek werd, had hij geen rust en tijd meer om te schilderen. Hij verzorgde haar 4,5 jaar lang zo goed hij kon. Totdat zij vijf jaar geleden overleed.

De heer Groenewegen heeft vier kinderen, 11 kleinkinderen en bijna 20 achterkleinkinderen.

Naast zijn werk is Groenewegen ook lange tijd actief geweest voor de RK-parochie De Verrezen Christus. “Ik ben er 50 jaar collectant geweest en was ook penningmeester in het kerkbestuur”, vertelt hij. Voor zijn verdiensten werd de heer Groenewegen zelfs onderscheiden met de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

Meer berichten