Logo hetkrantje-online.nl
<p>Adviseur Pieter Oorlog van Foreburgh Financiële Planning.</p>

Adviseur Pieter Oorlog van Foreburgh Financiële Planning.

Wie vertrouw je de zorg over je kinderen toe als jij dat niet meer kunt?

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Om je heen komt iemand te overlijden. Ineens moet er van alles gebeuren en moet je heel veel zaken regelen. Het is goed om hierover vooraf goed na te denken en vooral ook vast te leggen. Zo ook inzake de zorg over de minderjarige kinderen. Wie wil je de zorg over je minderjarige kinderen toevertrouwen. En vooral hoe regel je dat?

Je kunt dit uiteraard bij testament regelen en nadere afspraken notarieel vastleggen. Wanneer je daar nog niet aan toe bent of je vindt de kosten nog wat hoog kun je dat ook via de overheid regelen. 

Hoe doe je dat?

Maar bedenk even als je niet bent overleden maar tijdelijk de zorg over je minderjarig kind niet kunt uitoefenen. Dan heb je dat wel bij overlijden geregeld maar niet wanneer je nog leeft. Wie acht jij dan het meest geschikt om deze taak op zich te nemen? En wat nu als dat tussentijds verandert? Kun je dan nog op je beslissing terugkomen? 

Voogdij

Voogdij is gezag dat wordt uitgeoefend door een ander dan de ouders. Bijvoorbeeld na het overlijden van één of beide ouders. Of als de ouders het gezag (tijdelijk) niet kunnen uitoefenen.

Gezagsregister

Je kunt een voogd aanwijzen door een aantekening te maken in het gezagsregister. Je kunt hiervoor het webformulier voor aantekening gezag na overlijden invullen op de website Rechtspraak.nl. Het aanwijzen van een voogd in het register is gratis. Zie bijgaande link.

https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/Voogdij/Paginas/Aanwijzen-voogd-(formulier).aspx

De laatste aantekening is geldend. Dus wanneer je nog in een verouderd testament iemand tot voogd hebt benoemd kun je dit overschrijven met een aantekening in het gezagsregister. Wel zo goedkoop en handig. Van belang is dat je er goed over nagedacht hebt.

Heb je vragen over het aanwijzen van een voogd of wil je nadere informatie? Neem contact met ons op.

Foreburgh Financiële Planning
www.foreburgh-fp.nl
070-444 22 22
Westvlietweg 71-5
2495AA ’s-Gravenhage

Meer berichten