Voorburger Bas Janse voelde zich vergeten (foto pr).
Voorburger Bas Janse voelde zich vergeten (foto pr).

Website gelanceerd voor ongewenst kinderloze mannen

Actueel 1.403 keer gelezen

Voorburg - Veel paren die de beslissing nemen kinderen te willen, gaan een van de spannendste en mooiste perioden in hun leven tegemoet. Helaas is een uitbreiding van het gezin niet voor iedereen vanzelfsprekend. 

Door Inge Koot

Zo ook niet voor het Voorburgse stel Bas Janse en Femke Wits. Na vele teleurstellingen merkte Bas dat hij heel erg de behoefte had om met lotgenoten te praten over het krijgen van een miskraam of ongewenst kinderloos zijn. Via zijn website devergetenvader.nl wil hij het gesprek openen tussen mannen en hoe zij omgaan met alle emoties die gepaard gaan bij de zwangerschap, maar vooral wanneer een zwangerschap vroegtijdig eindigt.

“Ik snap dat wanneer je te maken krijgt met een onvoltooide zwangerschap eigenlijk alle aandacht hier omheen uitgaat naar de vrouw. Zij ondergaat immers het proces in haar lichaam. Fijn dat er voor de vrouw zoveel aandacht is door familie, vrienden en ook online, maar toen ik het ervaarde merkte ik dat er eigenlijk geen aandacht is voor de partner en voelde ik mij vergeten.”

Ook op internet vond Bas weinig informatie of forums waar hij als vader (ook al is hij het letterlijk nog niet maar in zijn hoofd voelt dat wel zo) lotgenoten op kon zoeken en zijn verhaal kwijt kon. “Gewoon als mannen onder elkaar zonder tussenkomst en meelezen van je vrouw je verhaal kunnen doen en steun vinden.” Daarbij voelt hij ook het stigma dat een man stoer moet zijn, niet mag huilen en dus eigenlijk zijn emoties niet mag tonen. “Onzin; alles inhouden, het bagatelliseren van emoties is juist slecht voor je. Erover praten (of meelezen zodat je weet dat je niet alleen bent) is volgens mij de sleutel.”

Onlangs lanceerde hij de website devergetenvader.nl. Nu nog een beknopte website met een koppeling naar een besloten Facebookgroep, maar het moet uiteindelijk een solide landelijk platform gaan worden met een eigen forum en veel aangesloten instanties die samen met hun cliënten zijn website weten te vinden voor de juiste ondersteuning. Denk hierbij aan fertiliteitsklinieken, ziekenhuizen, coaches omtrent zwangerschappen, coaches voor rouwverwerking, etc. De vergeten vader is er voor mannen die te maken hebben (gehad) met alle emoties en gevoelens die komen kijken bij een zwangerschap en dan specifiek wanneer een zwangerschap niet voltooid wordt of dat er zelfs sprake is van ongewenst kinderloos zijn.

Door dit platform te lanceren hoopt Bas dat mannen hun verhaal willen delen met andere mannen. “Of zij nou jaren geleden een miskraam hebben meegemaakt of zeer recent dat maakt niet uit. Het gaat erom dat ze hun verhaal willen en kunnen doen. En met hun verhaal anderen kunnen laten lezen hoe je er mee om kan gaan en daardoor laten zien dat ze zeker niet alleen zijn en zeker die emoties mogen ventileren.”

Kijk op www.devergetenvader.nl, of ga op facebook in gesprek in de besloten groep met dezelfde naam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant