De jongerenwerkers van SenW die zich onder meer met BASI bezighouden in Leidschendam-Voorburg (foto: pr SenW).
De jongerenwerkers van SenW die zich onder meer met BASI bezighouden in Leidschendam-Voorburg (foto: pr SenW).

BASI-traject voor ondersteuning jongeren

Actueel 221 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - SenW Jongerenwerk is in de gemeente Leidschendam-Voorburg aan de slag gegaan met BASI om jongeren te helpen.

BASI - Becoming A Social Innovator – komt voort uit een MDT-traject en biedt jongeren een ontwikkelingsreis gebaseerd op drie kernbegrippen; talentontwikkeling, netwerkverbreding en maatschappelijke impact. BASI onderscheidt zich door in te zetten op zowel verbreding als verdieping: jongeren gaan aan de slag met hun persoonlijke ontwikkeling én ze maken kennis met verschillende beroepen om een beeld te krijgen wat bij ze past. Een bijzonder collectief van gedreven sociaal-culturele organisaties, sportverenigingen en onderwijsinstellingen heeft de krachten gebundeld om de jongeren te begeleiden. Tijdens BASI worden de jongeren gezien om wie ze zijn, ze leren hun talenten te ontdekken en benutten. Ze ontwikkelen veerkracht en leren om te gaan met negativiteit vanuit de omgeving.

“Niet iedereen is zich bewust van de kracht van (ontmoedigende) woorden. De impact op jongeren kan groot zijn. BASI werkt met rolmodellen die in jongeren geloven en de jongeren zien en waarderen.”

MDT, kort voor maatschappelijke diensttijd, zijn landelijke trajecten vanuit het ministerie van OCW en VWS die jongeren in staat stellen een bijdrage te leveren aan de samenleving. MDT richt zich op jongeren tussen de 14-27 jaar die willen investeren in hun talenten, hun netwerk willen verbreden en begeleid willen worden om een positief maatschappelijk verschil te maken.

BASI biedt de komende 2 jaar 600 jongeren in zes gemeenten een mooie ontdekkingstocht van ontmoetingen met lotgenoten en professionals in diverse sectoren, die variëren van sport, cultuur, ICT tot aan zorg en fashion. Gedreven jongerencoaches sporen de jongeren tijdens de trajecten aan om hun horizon te verbreden. Een traject duurt gemiddeld 22 weken, waarbij de jongeren 4 uur per week besteden aan hun ontwikkeling. Via leuke excursies en workshops worden ze aangemoedigd om een positief verschil te maken en een leuk project uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een groep jongeren met een passie voor muziek die ontdekken dat zij hun talenten kunnen inzetten om voor eenzame ouderen een leuk tuinconcert te organiseren.

BASI is voor jongeren tussen de 14- 27 jaar. Het geeft ze handvatten om antwoord te kunnen geven op drie belangrijke vragen voor hun toekomst, ‘wie ben ik, wat wil ik, en wat kan ik’. Ga ik studeren? Werken? Ondernemen? Hoe ziet mijn toekomst eruit? Vooral tijdens de Corona is gebleken dat veel jongeren het moeilijk hebben, eenzaam zijn en het gevoel hebben op zichzelf aangewezen te zijn. BASI geeft jongeren een steun in de rug, helpt hen weer om zich nuttig te voelen en met plezier doelen halen.

“In tijden waar Corona jongeren dwingt tot isolatie, brengt BASI ze weer samen om samen een positief verschil te maken in hun buurt.”

Jongeren uit gemeenten Leidschendam-Voorburg, Delft, Groningen, Leiden, Schiedam en Zoeterwoude kunnen zich aanmelden bij BASI via www.basi.mdt.nl.

Jongeren die meedoen aan BASI investeren in zichzelf en hun omgeving en het biedt hen tevens een aantal voordelen:

De stichting CANIDREAM is hoofdaanvrager van Becoming A Social Innovator en samenwerkingspartner van SenW. “Als organisatie investeren wij met behulp van cultuur en sport in jongeren om hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te vergroten tijdens de kwetsbare tienerjaren.” Aldus Glenn Weisz, directeur van de stichting. Sinds 2019 is CANIDREAM nauw betrokken en samenwerkingspartner bij meerdere MDT trajecten in de regio Haaglanden. “Wij zijn bijzonder verheugd om met ervaren welzijnspartners zoals SenW, Stichting Dock, SBG, Stichting Ready, ICT-Helden, Skillz Foundation en YouBeYou samen te werken om BASI tot een succes te maken.” Ook instellingen variërend van TU Delft, Cultuurhuis Delft en Stichting Aight, tot aan SOG Design, Pieter van Foreest en Med-tech bedrijf Lequest hebben zich bij BASI aangesloten.

Als u meer informatie wilt ontvangen, neem dan vrijblijvend contact op via info@basi-mdt.nl .  Verdere informatie op: www.canidream.nl en www.basi-mdt.nl.

Uit de krant