Logo hetkrantje-online.nl
<p>In &#39;Ik en een beetje jij&#39; schrijft Diana over de pijn die zij heeft geleden en het geluk dat ze in haar leven heeft ontmoet (foto: pr). </p>

In 'Ik en een beetje jij' schrijft Diana over de pijn die zij heeft geleden en het geluk dat ze in haar leven heeft ontmoet (foto: pr).

Diana Jonkman noemt zich ‘sneakerpoet’

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Boooooem daar issie dan de eerste dichtbundel van @sneakerpoet. Bekend van Insta nu op papier!

Door Peter den Hollander

Ik ben sneakerpoet eigenwijs, tegendraads. Vandaar ook een bundel die tegen de regels in gaat. Geen vastomlijnde kaders geen hoofdstuk geen thema, maar net als in het echte leven een andere emotie op elke volgende pagina. Zo omschreef Diana de lancering van haar dichtbundel: ‘Ik en een beetje jij’.

Diana schreef al gedichten op Instagram eerst in het Engels en later in het Nederlands. Ze werd benaderd door een Amerikaanse uitgeverij die haar poëzie graag wilde uitgeven. En twee of drie jaar geleden begon ze in het Nederlands te schrijven. Geïnspireerd door de reacties van haar lezers heeft ze een selectie gemaakt en daar is de bundel ‘Ik en een beetje jij’ uit voorgekomen.

Diana wil graag weten hoe de lezer leest, ze wil dat de flow die zij tijdens het schrijven ervaart bij de lezer overkomt. Ze werkt vanuit beelden in haar hoofd, die zet zij in woorden om. Haar poëzie volgt niet het ‘regime’ van de poëzie-theorie. Slechts in een enkel gedicht is het abab, abba of abca abca te herkennen, maar de meeste gedichten kenmerken zich door het ritme dat Diana erin gelegd heeft.

Het lijk alsof haar poëzie in een keer van pen op het papier terecht is gekomen, maar natuurlijk schaaft Diana ook aan haar woorden en zinnen. De beelden die Diana oproept moeten herkenbaar zijn voor de lezer, terwijl ze de lezer ook graag verrast, op het verkeerde been zet. Haar gedichten moeten het nu laten zien, het leven dat vol verrassingen is.

In ‘Ik en een beetje jij’ schrijft Diana over de pijn die zij heeft gelede en het geluk dat ze in haar leven heeft ontmoet. Zo schrijft ze: ik dans in de regen; nat tot op het bot; maar van binnen gloei ik; dansend van genot; hoe heerlijk toe te geven aan het kind in je; niet denken maar gewoon bewegen; alleen het hier en nu.

Ze noemt zich Sneakerpoet omdat ze toegankelijke poëzie wil schrijven; down to earth. In de titel van de bundel is haar (nieuwe) levensvisie te herkennen. Ze schrijft vanuit zichzelf en over haarzelf. Waar ze vroeger haar dagen vulden met het bezigzijn met anderen, besloot ze de bundel min of meer aan zichzelf te wijden, met natuurlijk ook een beetje aandacht voor de ander.

Ze verwerkt graag de actualiteit in haar gedichten en altijd probeert ze hoop te verwoorden. Haar korte gedichten laat ze ook op canvas tassen printen. Zo draag je haar optimisme mee aan je arm.

De bundel ‘Ik en een beetje Jij’ is verkrijgbaar bij de boekhandel en op bol.com.

Meer berichten