Deze herdenkingspaaltjes zijn geplaatst in de tuin van de Oude kerk aan de Herenstraat in Voorburg (foto: Ap de Heus).
Deze herdenkingspaaltjes zijn geplaatst in de tuin van de Oude kerk aan de Herenstraat in Voorburg (foto: Ap de Heus).

Herdenkingspaaltjes voor vluchtelingen bij kerken

Actueel 127 keer gelezen

Voorburg - Op 20 juni is Wereldvluchtelingendag. 44.000 mensen stierven tussen 2014 en 2020 aan de Europese grenzen; verdronken in de Middellandse Zee, de Evros of het Kanaal. Of bevroren in de bergen van de Balkan en de Alpen. 

Onder hen ook veel christenen, bijvoorbeeld uit Nigeria, Eritrea en Iran. Voor hen zijn 100 herdenkingspaaltjes geplaatst in de tuin van de Oude Kerk en Open Hof. Op deze kleine monumentjes staan, als een soort ‘Stolpersteine’ (struikelstenen) de namen van honderd omgekomen. De paaltjes staan tot 19 juni in de tuin in de kerktuinen van de initiatiefnemende Voorburgse kerkgemeenschappen: De Open Hof (Koningkerk, Bruining Ingenhoeslaan) en de Martinigemeente (Oude Kerk, Herenstraat). In Europa worden op tal van plaatsen in de maand juni mensen op deze manier herdacht.

In de aanloop naar 20 juni worden tijdens het middaggebed in de Oude Kerk dagelijks 7 namen genoemd (optellend naar 100) van mensen die zijn omgekomen. Elke dag worden deze namen op kleine monumentjes geschreven. Dit om de mensen een gezicht te geven. We willen erbij stilstaan dat zij mensen zijn zoals wij. Het middaggebed vindt elke dag plaats in de Oude Kerk van 12.00 tot 12.15 uur. Ook te volgen via kerkdienstgemist of kerkomroep.

“We zien dit als een vorm van ‘kyrie’, Heer ontferm U: mee-lijden, met het lot van veel vluchtelingen en migranten”, meldt de kerk “Door hun namen te noemen, geven we hen een gezicht en bevestigen we hun kostbaarheid. We zijn verlegen met wat zich afspeelt. Met deze gebedsactie nemen we geen politiek standpunt in. Wel willen we ons met concrete mensen en hun problematiek verbinden.”

Ook betrokken zijn? Sta even stil bij de monumenten en noem de namen. Of steek tussen 11.45 en 13.00 uur een kaarsje aan als teken van gebed en/of nagedachtenis.

Meedoen met het maken van monumentjes? Neem contact op via arons.frank@gmail.com . Meer informatie of reageren kan via hmmarchand@hotmail.com, of tel. 070-7520363. Kijk ook op 

Uit de krant