Logo hetkrantje-online.nl
<p>De verplaatsing van de schilderdoeken in volle gang (tekst: Sjaak Oudshoorn / foto: pr).</p>

De verplaatsing van de schilderdoeken in volle gang (tekst: Sjaak Oudshoorn / foto: pr).

Veertig meter kunstwerk verplaatst van het atelier naar de stal

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Vanaf maart 2020 is op Buitenplaats Molenwei aan de Stompwijkseweg in Leidschendam gewerkt aan een ‘schildering’ van al met al tachtig vierkante meter. Veertig meter in de breedte, verdeeld over drie doeken van 23,5, 13,5 en 3 meter, bij een hoogte van 2 meter. 

Het thema is: 75 jaar plattelandsontwikkeling in Zuid-Holland. In eerste instantie zou de schildering gemaakt worden door zo’n dertig kunstenaars in de periode tussen 12 maart en 5 mei 2020. Het zou klaar zijn bij de viering van 75 jaar bevrijding.

Precies op het moment dat de kunstenaars in de starthouding stonden met hun kwast, brak corona uit. De productietijd van zes weken veranderde toen in ‘meer dan een jaar’. In kleine groepjes is er gestaag aan gewerkt door de dertig kunstenaars met hun eigen talenten, voorkeuren én ideeen.

De algemene lijn werd bewaakt door kunstenares Cis Deijl. Ze was in contact gekomen met Vicky van der Krogt, die samen met haar broer Bert eigenaar is van Buitenplaats Molenwei.

Haar ouders hadden daar decennia lang een veehouderijbedrijf. Dat is enkele jaren geleden gestopt omdat vader/veehouder Jacques van der Krogt ernstig ziek werd en overleed. Vader Van der Krogt heeft zijn leven zo lang mogelijk gerekt en gelukkig was hij tot het laatst omringd door zijn geliefde dieren.

Dochter Vicky is nu in samenspraak met de gemeente Leidschendam-Voorburg, met de buurt, en met iedereen die zich betrokken voelt, bezig een nieuwe bestemming te geven aan de boerderij en de locatie met functies waarbij zo veel mogelijk mensen kunnen genieten van de voorzieningen en de omgeving. Platgooien en villa’s bouwen vonden ze te simpel en te weinig bijdragen aan het versterken van de schitterende groene omgeving.
Een van de eerste concrete stappen was de herbouw van de eerder afgebrande stal. Daar zijn nu de immense schilderdoeken opgehangen. Dat gebeurde vrijdag met een grootscheepse verplaatsing vanuit de ‘atelierschuur’.

Komende donderdag is de officiële opening van het op een na grootste schilderij van Zuid-Holland, die wordt verricht door gedeputeerde Willy de Zoete en wethouder Astrid van Eekelen in het bijzijn van de kunstenaars.

Vanaf vrijdag 11 juni kan ook het publiek genieten van de schitterende schildering waar je wel een dag voor nodig hebt om alles te zien en te doorgronden. Het zal veel verhalen losmaken en zoals het hoort bij kunst, kan iedereen er zijn of haar eigen verhaal bij bedenken en vertellen.

Er is zo ontzettend veel te zien op dit polderpanorama. Het weerspiegelt 75 jaar landbouwontwikkeling, waarbij het de vraag hoe vrij een landbouwer gedurende die 75 jaar geworden is, gezien alle regels en administratieve verplichtingen.

Het was mooi om vrijdagmorgen na de verplaatsing de emotie te zien bij de kunstenaars en bij Cis Deijl en Vicky van der Krogt. Ze hebben er een jaar aan gewerkt en zagen het eigenlijk nu pas in volle glorie.

Voor reservering van tickets en informatie kunt u terecht op www.panoramaplatteland.nl.

Meer berichten