Afbeelding

Wandelen en fietsen langs monumenten

Actueel 202 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In 2020 bleven alle deuren van de prachtige monumenten in Leidschendam, Voorburg en Stompwijk gesloten voor publiek vanwege de maatregelen rond het coronavirus. Inmiddels laat het verloop van de pandemie een wat gunstiger beeld zien, zodat het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg er vertrouwen in heeft dat er weer veel monumenten opengesteld kunnen worden op zaterdag 11 september.

Het team is al druk aan het werk met de invulling van een mooi programma. Het landelijk motto is dit jaar ‘Mijn monument is jouw monument’. Deze dag wordt ook gezien als een ‘welkom terug!’ aan het publiek.

Naast het openstellen van de monumenten met hun verhalen wordt er gewerkt aan diverse activiteiten daaromheen, zoals een muzikaal ‘welkom terug’ op verschillende locaties in de gemeente, o.a. door een samenwerking met het Huygens Festival dat ook het tweede weekeinde van september plaatsvindt. In samenwerking met Sport & Welzijn wordt een leuke activiteit voor kinderen en hun ouders op touw gezet.

Tijdens de lockdown hebben veel mensen het wandelen en fietsen ‘ontdekt’. Dat bracht het team op het idee, om wandel- en fietsroutes langs monumenten samen te stellen, die op ieder gewenst moment afgelegd kunnen worden, ook al zou het evenement wederom geen doorgang kunnen vinden.

In de app RouteYou zijn 3 routes samengesteld: een wandelroute langs monumenten van Voorburg, een wandelroute langs monumenten van Leidschendam en een fietsroute langs monumenten van Leidschendam en Stompwijk. In de app zijn behalve de route ook foto’s en informatie over de vermelde monumenten te vinden.

Folders van deze routes zijn binnenkort te vinden in bibliotheken, musea, kerken en andere openbare gebouwen. De folders zijn ook te downloaden via de website www.omd-lv.nl. Via QR-codes zijn de routes te openen op een mobiele telefoon.

OMD-LV is te volgen op www.omd-lv.nl, Facebook en Instagram.

Uit de krant