Logo hetkrantje-online.nl

Rotary ruimt plastic op in Voorburg

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Enkele Voorburgse parken en straten zijn weer vrij van zwerfplastic. Op zaterdag 5 juni tijdens de internationale End Plastic Soup Action Day 2021 liep Rotary Voorburg een ronde door de gemeente om plastic zwerfvuil op te ruimen. “Wij doen mee aan deze actie om iedereen ervan bewust te maken dat plastic afval heel moeilijk is te verwijderen uit het milieu”, zegt een van de initiatiefnemers, Gemma Breedijk.

De internationale End Plastic Soup Day is in 2018 ontstaan op initiatief van Rotary in Amsterdam, met het idee om mensen meer te bewust maken van plastic in onze omgeving. En om bijvoorbeeld geen wegwerpplastic meer te gebruiken, de belangrijkste oorzaak van de plasticsoep. Inmiddels doen veel organisaties mee aan de jaarlijkse actiedag in juni, ook de lokale Rotary Voorburg.

Schrijnende voorbeelden 

“Er ligt meer plastic dan we zien”, vertelt medeorganisator Jan-Willem de Koning. “Steeds meer vogels gebruiken plastic restanten in hun nesten. En sommige vissers vangen meer plastic dan vis, hier in onze eigen Noordzee.” Voorzitter Lex Oostendorp vult hem aan: “Ik ben trots dat dit initiatief ook binnen onze club is opgepakt en dat we in onze eigen gemeente kunnen laten zien dat Rotary Voorburg midden in onze samenleving staat en daar de handen uit de mouwen steekt.”

In winkelcentrum de Julianabaan spraken verschillende inwoners het opruimteam aan. “De één is z’n hond verloren die een plastic voedselverpakking had gegeten. De ander vraagt of haar straat ook aan de beurt komt, want daar ligt zo veel plastic”, vertelt Jan-Willem over enkele van de reacties. Het viel hem op dat bij scholen extra veel plastic ligt. “Als we daar bijdragen aan de bewustwording, slaan we twee vliegen in één klap. Het scheelt meteen in plastic zwerfafval en deze jonge burgers zijn onze toekomst.” Voor verschillende niveaus van basisscholen zijn ook speciale lespakketten ontwikkeld, te vinden op plasticsoupfoundation.org.

80 miljoen kilo plastic in Stille Oceaan

The Ocean Cleanup, opgericht door Nederlander Boyan Slat, ontdekte in 2018 een plek in de Stille Oceaan waar de onvoorstelbare hoeveelheid van 80 miljoen kilo plastic drijft in een gebied drie keer zo groot als Frankrijk. Boyan Slat ontving veel waardering voor zijn werk en diverse internationale onderscheidingen, onder andere door Rotary International. Dat leidde tot de oprichting van de stichting End Plastic Soup, die een einde wil maken aan dit grote plasticprobleem.

Rotary Voorburg bestaat 75 jaar

Rotary Voorburg is een serviceorganisatie, dat wil zeggen: de leden steunen op verschillende manieren hun medemens en projecten in de samenleving. Rotary is ook een netwerk waarbinnen de leden bereid zijn hun (vak-)kennis ten dienste te stellen van de gemeenschap en direct of indirect deel te nemen aan charitatieve en educatieve projecten. Rotary Voorburg bestaat dit jaar 75 jaar, telt ruim 40 leden en maakt deel uit van de internationale Rotaryorganisatie met 34.000 clubs in bijna 200 landen en 1,2 miljoen leden. Nederland telt ruim 19.000 leden in ongeveer 500 clubs.

Bescherming van de omgeving (‘protect the environment’) is een van de doelstellingen van Rotary International. Dat doet ze door het creëren van bewustwording, het opzetten van (lokale) acties en het creëren van samenwerking. Via de stichting End Plastic Soup werkt Rotary zoveel mogelijk samen met andere landelijke en internationale partijen, bijvoorbeeld Plastic Whale Foundation, Plastic Soup Foundation, The Ocean Cleanup, Trashless Earth, By The Ocean We Unite, EcoBus America en Litterati.

Meer berichten