Logo hetkrantje-online.nl
<p>Overdracht van het brugwachtershuisje op de Oude Tolbrug vorig jaar aan de Stichting Brugwachtershuisjes (foto: Michel Groen). </p>

Overdracht van het brugwachtershuisje op de Oude Tolbrug vorig jaar aan de Stichting Brugwachtershuisjes (foto: Michel Groen).

Wandeling langs oude brugwachtershuisjes

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg e.o. - Stichting Brugwachtershuisjes organiseert op donderdag 24 juni o.l.v. Lotti Hesper & Frank Moerman een wandeling langs lege en herbestemde brugwachtershuisjes in Den Haag en Voorburg. 

Door de introductie van brugbediening op afstand hebben veel brugwachtershuisjes hun functie verloren. Het bezoek aan de huisjes dient als inspiratie om tot meer hergebruik van lege brugwachtershuisjes in Zuid-Holland te komen en om aandachtspunten bij de herbestemming te bespreken. Deze wandeling is al volgeboekt.

Oude Tolbrug
Deze brug is eigendom van de provincie Zuid-Holland. Stichting Brugwachterhuisjes heeft een contract met de provincie over het in gebruik geven van ruim 20 lege brugwachtershuisjes. De Oude Tolbrug is het eerste huisje dat volgens dit contract door de provincie geschikt is gemaakt voor hergebruik. De oplevering vond plaats in september 2020; het mooie huisje in Rijswijk wordt sindsdien verhuurd aan een coachingspraktijk.

Geestbrug
De Geestbrug maakt deel uit van hetzelfde contract tussen de provincie en de stichting. Het is nog onduidelijk op welke termijn dit huisje voor hergebruik geschikt gemaakt zal worden. Vooruitlopend op een definitieve herbestemming gebruikt de Stichting Brugwachtershuisjes het om middels een informatiepaneel, een historische foto en de dichtregel ‘Verliefd op de Geestbrug’ passanten op de geschiedenis van de Zuid-Hollande trekvaarten en het verhaal van een verliefd stel te attenderen.

Nieuwe Tolbrug
Dit huisje was eigendom van de gemeente Voorburg-Leidschendam. Toen dit huisje de functie voor het bedienen van de burg verloor heeft de gemeente het verkocht. De huidige eigenaar heeft in dit huisje een populaire ijssalon gevestigd.

Wijkerbrug
Ook het huisje bij de Wijkerbrug nabij het centrum van Voorburg is enkele jaren geleden door de gemeente verkocht. De winnende inschrijver heeft het huisje ingericht als Bed & Breakfast. Met ca. 250 overnachtingen per jaar heeft dit huisje dus weer voor veel mensen betekenis gekregen.

Binckhorstbrug
Deze brug en het bijbehorende brugwachtershuisje zijn eigendom van de gemeente Den Haag. Er is geen brugwachter meer in het huisje aanwezig, wel noodbediening. Voor het hergebruik van dit huisje zijn tal van initiatieven. Hopelijk maakt de gemeente één van deze initiatieven mogelijk.

Kerkbrug
Het huisje van Kerkbrug is in eigendom van het naastgelegen visrestaurant en is sinds 2018 in gebruik als wasruimte en toilet. De restauranteigenaar daarvoor gebruikte het als mini-bar voor uitgifte van koffie en drankjes.

(Brugwachtershuisje bij de Kerkbrug te Voorburg (foto: Lotti Hesper).

Meer informatie is te vinden op www.brugwachtershuisjes.nl

Meer berichten