Logo hetkrantje-online.nl
<p>Wethouder Floor Kist: &quot;Ondanks alle extra uitdagingen, zijn ze er in geslaagd om samen een aangepast activiteitenaanbod aan te bieden om de meest kwetsbare inwoners te bereiken&quot;(foto: Pim Ras).</p>

Wethouder Floor Kist: "Ondanks alle extra uitdagingen, zijn ze er in geslaagd om samen een aangepast activiteitenaanbod aan te bieden om de meest kwetsbare inwoners te bereiken"(foto: Pim Ras).

Terugblik op 2020

‘Ondanks coronatijd hebben maatschappelijke organisaties toch veel bereikt’

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Sportlessen in de buitenlucht, spreekuren van achter plexiglas, bijkletsen met een maatje van achter de webcam. Maatschappelijke organisaties hebben hun activiteiten door de coronacrisis enorm moeten aanpassen. Door samen te werken, zijn ze er vorig jaar ondanks alle maatregelen in geslaagd om ondersteuning te bieden aan de inwoners die dit het hardst nodig hadden.

De gemeente Leidschendam-Voorburg werkt met zogenoemde subsidietafels. Organisaties die activiteiten aanbieden rond een bepaald thema, zoals opvoeden, talentontwikkeling of financiële zelfredzaamheid, gaan met elkaar in gesprek om het aanbod op elkaar af te stemmen en samen één plan voor de komende 2 jaar te maken. Door de coronacrisis moesten de plannen voor 2020 continu worden aangepast. De tafelpartners bundelden hun krachten om samen te kijken wat wél mogelijk en nodig was.

Voor ouders met vragen over opgroeien en opvoeden werden digitale spreekuren met deskundigen georganiseerd. Taallessen werden uitgebreid met financiële voorlichting. Organisaties faciliteerden samen een ‘coronaproof’ ruimte die gebruikt konden worden als alternatief voor huisbezoeken. Er werden tablets in bruikleen gegeven voor online lessen. Bestaande activiteiten verhuisden naar buiten, of werden met behulp van mediapartners online voortgezet. Een museum en een welzijnsorganisatie werkten samen aan een kunstproject om de gevolgen van de pandemie in beeld te brengen. Er werden extra activiteiten georganiseerd voor jongeren die niet op vakantie konden. Ook samen met inwoners kwamen er veel nieuwe initiatieven tot stand, zoals belmaatjes en maaltijden- en boodschappenservices.

Wethouder Floor Kist: “De coronacrisis vroeg om veel aanpassingsvermogen van iedereen. Inwoners, welzijns- onderwijs- en culturele organisaties in onze gemeente moesten elkaar op nieuwe en creatieve manieren weer vinden. Zeker voor sommigen was dit een enorme opgave. Daarom wil ik ook iedereen bedanken voor de grote inzet. Ondanks alle extra uitdagingen, zijn ze er in geslaagd om samen een aangepast activiteitenaanbod aan te bieden om de meest kwetsbare inwoners te bereiken.”

Meer berichten