Logo hetkrantje-online.nl
<p>Serviceclub Kiwanis organiseert een &lsquo;gewone&rsquo; fietstocht voor oogbesturingscomputer voor Kirsten uit Bleiswijk (foto: pr).</p>

Serviceclub Kiwanis organiseert een ‘gewone’ fietstocht voor oogbesturingscomputer voor Kirsten uit Bleiswijk (foto: pr).

Fiets mee met Kiwanis Zoetermeer voor oogbesturingscomputer

  •   keer gelezen   Actueel

Regio - Stel je eens voor dat je niet duidelijk kunt maken wat er aan de hand is: je kunt de gebruikelijke communicatiekanalen niet benutten, je kunt niet praten, je kunt bijna niet bewegen en je bent in alles afhankelijk van je omgeving. “Voor deze kinderen en jongvolwassen van zorglocatie Willem Felsoord, die nauwelijks zichtbaar zijn voor de samenleving, organiseren wij de Herwerden-Kiwanis Sponsorride”, vertelt Arthur Singendonk, voorzitter van Kiwanis Zoetermeer.

Door Astrid Nielsen

Kirsten, de dochter van Janet Dik uit Bleiswijk, is ernstig meervoudig beperkt en gaat voor dagbesteding naar Willem Felsoord, waar ze in de toekomst hopelijk gebruik kan maken van de nieuwe computer. “Zulke apparaten schaft een instelling niet zomaar aan”, vertelt Janet. “De oogbesturingscomputer wordt zo ingesteld dat iedereen met zijn/haar ogen de computer kan bedienen en heeft een groot scherm voor als je niet zo gecontroleerd kunt bewegen. Als ik zie dat Kirsten met haar ogen een spelletje op de computer doet, dan denk ik: hoe dan? Dat is toch heel bijzonder om te zien.”

“Technologische kennis is er voor iedereen, maar zo’n computer wordt niet in groten getale geproduceerd waardoor ze per stuk kostbaar zijn”, vervolg Janet. “Wij hebben ons tot doel gesteld om minstens 100 kilometer te fietsen, dus we zijn al twee weekenden met Kirsten op pad geweest. Je kunt een uitgezette fietstocht rijden of je eigen challenge bedenken, die kun je overal en nergens fietsen, met wie je wilt en wanneer je wilt.”

Serviceclub Kiwanis organiseert al langer een fietstocht in mei, in eerste instantie voor mountainbikes. Om het voor het hele gezin interessant te maken is het nu een ‘gewone’ fietstocht. Het evenement wordt gesponsord door Herwerden Tweewielers die de kosten van de organisatie mogelijk maakt, zodat de sponsorbedragen van de fietsers volledig naar het goede doel gaan. Door corona is het evenement al een aantal keer uitgesteld, daarom is er nu een online variant en kan iedereen meedoen wanneer hij wil.

Arthur vervolg: “Wij hebben zestien vrijwilligers die voelsprieten hebben in de maatschappij. Veel projecten ontstaan uit persoonlijke contacten. Als mensen mailen dat ze een leuk project hebben mogen ze na een vergadering langskomen om hun verhaal te doen en kijken wij of het aansluit bij ons doel. Zo is het ook met Janet gegaan. We proberen weg te blijven van doelgroepen die al goed gefinancierd worden door andere instanties. Kiwanis probeert leuke dingen voor kinderen te verzinnen en daar geld mee op te halen om weer iets leuks te kunnen doen voor andere kinderen. Het is leuk om voor een concreet doel te fietsen. Zo’n oogbesturingscomputer is het meest interessant voor kinderen die er nog niet mee werken, die halen het maximale resultaat eruit. Omdat we vrijwilligers zijn krijgen we natuurlijk geen vergoeding, maar het resultaat dat we vorig jaar behaald hebben voor de twee oogbesturingscomputers was hartverscheurend. Hartverscheurend mooi, nu weten we ook weer waarom we het met z’n allen doen. Natuurlijk is het veel werk, maar als je ziet wat voor effect het heeft voor zo’n groep mensen die niet op een ‘normale’ manier met elkaar kunnen communiceren, dat heeft mij veel gedaan, in positieve zin wel te verstaan. Dan zie je wat zoiets voor mensen betekent.” 

Wie zich inschrijft voor de fietstocht sponsort het project ook al. Als je achteraf een mooie foto, strava link of afbeelding van een fietsknooppuntenroute naar de organisatie stuurt ontvang je de prachtige en unieke Deelname Medaille 2021 en kun je jouw foto op acrylglas & aluminium winnen. “Dan heb je èn een leuke middag èn een leuk project gesponsord!”, besluit Janet.

De individuele Herwerden-Kiwanis Sponsorride start vanuit jouw huis of waar dan ook! Fiets jouw route, in het bos, langs het strand, in de stad, in het park, kortom jouw route. Wil jij ook meefietsen voor de oogbesturingscomputer? Ga dan naar: www.HKSR.nl en schrijf je in! Je kunt nog tot 31 juli 2021 meedoen.

Meer berichten