Logo hetkrantje-online.nl
<p>Op www.thuisarts.nl of www.moetiknaardedokter.nl kun je kijken of het echt nodig is om langs de huisarts te gaan.</p>

Op www.thuisarts.nl of www.moetiknaardedokter.nl kun je kijken of het echt nodig is om langs de huisarts te gaan.

Wachttijden bij huisartsen(post) lopen flink op door uitgestelde zorg

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Ook in Haaglanden neemt de druk op de huisartsenzorg toe. Door de coronapandemie hebben mensen hun zorg vaak uitgesteld en zitten zij met gezondheidsvragen. De vraag naar uitgestelde zorg is u zo groot dat de wachttijden oplopen.

In Haaglanden zie je dit probleem zowel in de huisartspraktijken als bij de huisartsenposten van Hadoks. Huisarts Barbara de Doelder: “De telefoon staat roodgloeiend. We willen heel graag al onze patiënten de juiste zorg geven en proberen patiënten te wijzen op de vele manieren om zorgadvies te krijgen.” Bij veel praktijken is het ook mogelijk een vraag te stellen via een e-consult, online een herhaalrecept aan te vragen of een afspraak te maken. De Doelder: “Daarnaast kun je ook altijd kijken op www.thuisarts.nl of www.moetiknaardedokter.nl waardoor het soms niet meer nodig is om langs de huisarts te gaan”.

Het aantal telefoontjes op de huisartsenpost van Hadoks is momenteel 40% hoger dan in dezelfde periode voor COVID. Er wordt met man en macht gewerkt om alle mensen te woord te staan en patiënten eventueel te verwijzen. Huisartsen en Hadoks-medewerkers draaien extra diensten. Desondanks blijft de wachttijd aan de telefoon oplopen. Ook ‘s nachts of in het weekend kunnen patiënten eerst www.thuisarts.nl raadplegen om te zien of de klacht acuut is of gewacht kan worden tot de eigen huisarts weer bereikbaar is. De huisartsenpost is echt alleen voor spoed en zorg die niet kan wachten. 

De Doelder: “We staan ook altijd ‘s nachts en in het weekend klaar voor patiënten. Voor niet-acute langdurige klachten is de huisartsenpost echter niet de juiste plek. De eigen huisarts kan de patiënt hierin veel betere zorg bieden. De huisartsenpost is echt alleen voor acute klachten en spoedeisende hulp”. 

Ook komen meer mensen zonder afspraak naar de huisartsenpost. Dit is onwenselijk en de patiënt moet dan ook langer wachten. “Bel daarom altijd eerst met de huisartsenpost. Wij doen er alles aan om iedereen zo spoedig mogelijk te helpen en hopen op begrip hebben voor de langere wachttijd”.

Meer berichten