Een flink aantal nieuwsgierigen bij de opgraving van de Gracht van Corbulo in Leidschendam (foto: Sebastiaan Barel).
Een flink aantal nieuwsgierigen bij de opgraving van de Gracht van Corbulo in Leidschendam (foto: Sebastiaan Barel).

Limes in Leidschendam-Voorburg benoemd tot Werelderfgoed

Actueel 2.035 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De Limes in Nederland en Duitsland is benoemd tot Unesco Werelderfgoed. De gemeente Leidschendam-Voorburg maakt hier onderdeel van uit.

De toegekende status is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van ons deel van de Limes, vertegenwoordigd door in totaal 19 archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd, verspreid over de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

“Met de aanwijzing van maar liefst 4 terreinen in Leidschendam-Voorburg tot Unesco Werelderfgoed maken we deel uit van het grootste archeologische monument ter wereld en beschermen we ons erfgoed voor toekomstige generaties”, aldus de gemeente.

Zo’n 200 jaar geleden begon de reis voor Leidschendam-Voorburg met de archeologische opgraving van Reuvens, de eerste hoogleraar Archeologie, op het terrein van Forum Hadriani. Een oude inheems Romeinse stad, verstopt onder de grond bij Park Arentsburgh-Hoekenburg, werd ontdekt. En de afgelopen jaren volgde daarop de ontdekking van het Kanaal van Corbulo, een waterverbinding tussen de Rijn en de Maas die in opdracht van Generaal Corbulo wordt aangelegd rond 50 na Chr.


De eerste opgraving van Forum Hadriani door Caspar Reuvens, ca. 1830
(illustratie: Museum Swaensteyn).

Sinds jaar en dag wordt dat Romeinse verleden bestudeerd door de zeer actieve Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg. Nog onlangs vond in Leidschendam een opgraving plaats van een deel van het Kanaal van Corbulo. Sinds 2014 is Museum Swaensteyn, in samenwerking met de gemeente, bezig met de ontwikkeling van het lokale Romeinse verleden. Er is een Masterplan opgesteld dat beschrijft hoe de gemeente zou moeten omgaan met het Romeinse verleden. Daarnaast heeft het museum het project De Romantische Limes in ontwikkeling, waarbij in park Arentsburg zowel het park als de onderliggende Romeinse stad een upgrade zullen ondergaan.


Zuilen vormen een groot informatiepaneel over de Romeinse stad bij Park
Arentsburgh in Voorburg (archieffoto).

Museum buiten en binnen
Onderdeel van het Masterplan voor Leidschendam-Voorburg is het koppelen van de buitenlocaties aan de museale presentatie in Museum Swaensteyn. Nu is dat nog een bescheiden presentatie omdat het huidige Museum Swaensteyn niet genoeg ruimte heeft voor een grotere tentoonstelling. Dat is ook een van de redenen waarom het museum ernaar streeft te verhuizen naar het complex Huize Swaensteyn, en dat samen met de gemeenteraad te gaan gebruiken.

Peter van der Ploeg, directeur van Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck: “Een van de voordelen daarvan is het inrichten van een veel sterkere Romeinenpresentatie, een die de naam UNESCO Werelderfgoed eer aandoet. Collega-musea hebben daarvoor al langdurige bruiklenen toegezegd. Ook Huygens’ Hofwijck wordt betrokken bij het Romeinse verleden. Constantijn Huygens was in onze Gouden Eeuw immers een van de grootste kenners van de antieke oudheid. Het ontwerp van zijn buitenplaats Hofwijck getuigt daarvan. Gebruikmakend van dergelijke verbanden kan de cultuurhistorie van Leidschendam-Voorburg uitgroeien tot één groot, samenhangend verhaal. Dat is aantrekkelijk voor bezoekers en toeristen”.

Zuilen vormen een groot informatiepaneel over de Romeinse stad bij Park Arentsburgh in Voorburg (archieffoto).
De eerste opgraving van Forum Hadriani door Caspar Reuvens, ca. 1830 (illustratie: Museum Swaensteyn).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant