Logo hetkrantje-online.nl
<p>Locoburgemeester Astrid van Eekelen overhandigt Bram Zonderop de Zilveren Erepenning van de gemeente (foto: Barbara Koppe).</p>

Locoburgemeester Astrid van Eekelen overhandigt Bram Zonderop de Zilveren Erepenning van de gemeente (foto: Barbara Koppe).

Zilveren Erepenning gemeente voor Molenaar Bram Zonderop

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Molenaar Bram Zonderop ontving op woensdag 1 september uit handen van locoburgemeester Astrid van Eekelen de gemeentelijke onderscheiding de zilveren Erepenning.

Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst ter ere van het 400-jarig bestaan van Molen de Vlieger.’ Bij de Erepenning hoort een vermelding in Het Gulden Boek van de gemeente.

De heer Zonderop is dit jaar 50 jaar vrijwillig molenaar. Het molenaarschap is hem met de paplepel ingegeven, want zijn vader en grootvader waren ook molenaar. Toen was het nog een betaalde baan en nu is het vrijwilligerswerk. Al sinds 1971 doet Zonderop alles voor deze molen. Alle bezoekers, uit binnen- en buitenland, krijgen zijn enthousiasme mee. Zijn vele werkzaamheden bestaan onder meer uit het technisch beheer, toezicht houden op de staat van de molen en coördineren van bezoeken. Hij heeft de molen op verschillende manieren creatief en leerzaam in beeld gebracht, bijvoorbeeld door youtubefilmpjes en het geven van toeristische informatie ter plaatse. 

Vanwege zijn bijzondere verdienste voor de Leidschendam-Voorburgse gemeenschap en in het bijzonder voor Molen De Vlieger besloot het college aan Bram Zonderop de zilveren Erepenning toe te kennen.

Molen De Vlieger heet officieel de Binckhorstmolen. De molen stond tot 32 jaar geleden op een andere plek, bij de Broeksloot, maar moest daar weg. In de jaren ‘80 van de 20e eeuw besloot de gemeente het gebied een nieuwe bestemming te geven. Er ontstond een plan om de molen te verplaatsen. Bij de reconstructie van polder Essesteijn in 1989 kon de molen naar zijn huidige plek overgebracht worden.

De spectaculaire verplaatsing in oktober 1989, waarbij de molenromp over de spoorlijn moest worden getild, kreeg veel aandacht in de pers en op televisie. Nu staat Molen De Vlieger al meer dan 32 jaar op zijn nieuwe plaats, als herinnering aan de Veen- en Binckhorstpolder.

Meer berichten