Logo hetkrantje-online.nl
<p>De geplaatste struikelsteentjes (foto: Fred Jehee).</p>

De geplaatste struikelsteentjes (foto: Fred Jehee).

Herdenkingssteentjes op Van Deventerplein geplaatst door familie

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Aan het Van Deventerplein 8 in Voorburg zijn donderdag 9 september twee herdenkingssteentjes geplaatst ter nagedachtenis aan de gebroeders Van Elewout. Zij waren verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog en zijn in de oorlog omgekomen.

Het gaat overigens niet om Stolpersteine, zoals abusievelijk eerder door Het Krantje gemeld. De familie heeft in 2019 de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg om plaatsing van twee messing Solpersteine gevraagd, maar dat werd geweigerd. Met deze steentjes worden namelijk alle in de 2e Wereldoorlog vermoorde Joden in Voorburg en Leidschendam herdacht en de broers Van Elewout waren weliswaar actief in het verzet, maar niet Joods.

Daarom ging de familie op zoek naar een alternatief en heeft in de vorm van twee zwart granieten steentjes van 14,5 x 14,5 cm hun eigen herdenkingssteentjes laten maken. Deze zijn donderdagmiddag voor de woning aan het Van Deventerplein 8 (het ouderlijk huis van de broers) geplaatst. Op de steentjes staat het volgende vermeld: Naam - geb. datum - overlijdensdatum en -plaats (gefusilleerd c.q. vermoord) en hun leeftijd.

 
De broers Wim (l.) en Henk van Elewout (foto: familie Jehee).

De zogenaamde Stolpersteine – een messingplaatje van 10 x 10 cm op een keitje – (waarvan hier dus geen sprake van is) worden geplaatst in de stoep voor de woning waar de bewoner(s) tot aan hun deportatie woonde(n) staat naam, geboortedatum, deportatiedatum, en plaats en datum van overlijden. Daarvan zijn er in Leidschendam-Voorburg zo’n 30 geplaatst.

Het is wel opmerkelijk dat er in Voorburg twee granieten steentjes geplaatst zijn in plaats van messing Stolpersteine. Er worden in Nederland namelijk wel vaker Stolpersteine geplaatst voor niet-joden, meldt de Oorlogsgravenstichting. De landelijke stichting Stolpersteine meldt ook dat Stolpersteine kunnen worden geplaatst voor alle slachtoffers van het nationaalsocialisme. 

Zie voor een uitgebreid verhaal over de gebroeders Van Elewout ook Het Krantje van komende week, 15 september.

Meer berichten