Logo hetkrantje-online.nl
<p>Wethouder Astrid van Eekelen overhandigt de prijs aan Roland Maas (foto: Michel Groen).</p>

Wethouder Astrid van Eekelen overhandigt de prijs aan Roland Maas (foto: Michel Groen).

Cultuurprijs 2021 toegekend aan Roland Maas

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Beeldend kunstenaar Roland Maas ontving gisteravond tijdens het Huygens Festival de Cultuurprijs 2021 uit handen van wethouder Astrid van Eekelen van Cultuur. 

De jury was onder de indruk van zijn kleurige portretten vol van expressie. Hiernaast ontving Panorama Platteland de Aanmoedigingsprijs 2021 en fotograaf Bas van der Poel de Publieksprijs 2021. De speciale Oeuvreprijs 2021 ging naar theaterfotograaf Pan Sok. Wethouder Astrid van Eekelen: “Kunst en cultuur verbindt mensen en draagt bij aan een aantrekkelijke en leefbare gemeente. De winnaars zijn hiervoor een geweldige inspiratie voor anderen in onze gemeente.”

Dit jaar stond de categorie ‘Beeldende kunst’ centraal voor de Cultuurprijs. De jury zei over Roland Maas: “Zijn schilderijen zijn een soort landschappen van de ziel. Indrukwekkend is zijn humor, fantasie en zijn enorme vakmanschap. Thema’s komen aan bod als mannelijkheid, sterfelijkheid, identiteit en het kunstenaarschap. Met veel humor en relativiteit, weet hij ons te raken, maar wel met een serieuze ondertoon. Geraakt was de jury door zijn werk vol van kleur en emotie.”

De Aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar Panorama Platteland. Een groep van ongeveer 30 creatieve vrijwilligers heeft samen gewerkt aan een 40 meter lang panoramaschilderij. Het resultaat is prachtig en indrukwekkend. Een werk dat gaat over de historische ontwikkeling van stad en platteland vanaf 1945.

De publieksprijs was voor Bas van der Poel. De publieksjury was erg geraakt door zijn serie de Schoonheid van Verval. De portretten van vergane grandeur biedt de kijker een bijzondere ervaring van schoonheid, melancholie en troost. Kunstenaars kunnen ons helpen schoonheid te zien in dingen en op plekken die we vergeten te bekijken. Vanaf oktober is zijn expositie te zien zijn in HMC Antoniushove in Leidschendam.

Theaterforograaf Pan Sok die onlangs 75 jaar is geworden, ontving de speciale oeuvreprijs. Decennialang fotografeerde hij talloze voorstellingen van theatergezelschappen en artiesten in ons land. Van de Haagse Comedie, het Nationale Toneel, het Ro Theater, Globe en Toneelgroep De Appel. De band met het gezelschap is zichtbaar in zijn foto’s. Pan Sok was vanaf het begin van een voorstelling betrokken,pm op de hoogte te zijn van de ideeën en aanpak van de regisseur. Hij maakte actiefoto’s vol van theatrale emoties. Zo ontwikkelde Pan Sok een geheel eigen, persoonlijke en zeer expressieve stijl.

Kandidaten voor één van de cultuurprijzen worden voorgedragen door de jury óf door de inwoners van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De publieksjury kent de Publieksprijs toe. De professionele jury kende de andere cultuurprijzen toe. Dit jaar stond de beeldende kunst centraal, volgend jaar de podiumkunsten.

Meer berichten