Logo hetkrantje-online.nl
<p>Gitarist Martin van Hees, die door het hele land optreedt, geeft zaterdag een concert in Ons Tolhuis in Leidschendam (tekst/foto: Dick Janssen).</p>

Gitarist Martin van Hees, die door het hele land optreedt, geeft zaterdag een concert in Ons Tolhuis in Leidschendam (tekst/foto: Dick Janssen).

wie is...

Klassiek gitarist Martin van Hees vertelt een verhaal met muziek

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - “Met muziek kun je echt een heel verhaal vertellen; de noten zijn de woorden”. Aan het woord is professioneel klassiek gitarist Martin van Hees (31). Oorspronkelijk komt hij uit Groningen maar na 6 jaar op het Koninklijk conservatorium bleef hij in Den Haag, trouwde en verhuisde een jaar geleden met zijn gezinnetje naar Leidschendam.

Door Dick Janssen

“Ik woon hier prima in een huis met een tuintje en een studio waar ik kan studeren, oefenen en gitaarles kan geven”, legt Van Hees uit. In 2014 slaagde Martin cum laude voor zijn masterstudie aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag en ontving een onderscheiding voor zijn bijdrage aan de hedendaagse muziek. ‘Musician with outstanding musical expression’ omschreef zijn professor Zoran Dukic hem.

Met de gitaar op schoot en nog een tiental andere gitaren in kasten om hem heen doet Martin zijn verhaal. “Dit is een heel kostbare”, vertelt hij over het instrument dat hij in zijn handen houdt. Die is ook niet van mij maar aan mij uitgeleend door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.” De bevlogen gitarist zegt: “Gitaarmuziek raakt je in je hoofd en in je hart. De gitaar is ongelofelijk veelzijdig omdat het in heel veel muziekstijlen voorkomt en eigenlijk een klein orkest is. Dit is een unieke eigenschap ten opzichte van andere instrumenten. Je kunt er zóveel verschillende klanken uithalen door de snaren op een bepaalde plek te bespelen, vlakbij de kam, juist voor het klankgat, of meer naar de hals en hard of zacht. Met de ene snaar speel je de cello, met de andere als het ware de klarinet. Meer dan een gitaar heb je eigenlijk vaak niet nodig.“

Toch speelt Martin veel samen met andere professionele muzikanten. Zo vormt hij met Floor LeCoultre het duo LeCoultre&VanHees (viool en gitaar) met wie hij meerdere malen op NPO Radio4 te horen was. In 2019 bracht het duo de CD ‘Cuckoo – Songs of Europe’ uit met eigen arrangementen van Europese klassieke- en volksliederen. Met het hedendaagse muziekensemble Kluster5 speelde Van Hees bijna 50 wereldpremières van nieuwe composities van jonge getalenteerde componisten. Het ensemble is inmiddels een gevestigde naam in het nieuwe muziekcircuit in Nederland en speelde meerdere malen op radio en televisie, zoals bij Vrije Geluiden van de VPRO. In 2020 produceerde het ensemble een groot multimediaal werk, ‘Perceived Reality’ geheten. 

Als eerste Nederlandse gitarist maakte Martin een album met uitsluitend solowerken voor de klassieke gitaar van levende, Nederlandse componisten. ‘Remgewogen’ (2018) heet het album en naast de opnames zijn er video’s met interviews van de componisten gemaakt. In 2016 bracht Martin zijn debuutalbum ‘Cadence’ uit met muziek van J.S. Bach, Heitor Villa Lobos, Manuel Ponce en Frank Martin. 

Verschillende prijzen won Martin tijdens internationale gitaarconcoursen. Hij gaf als solist concerten in India, Thailand, Italië, België, Griekenland en Nederland. Hij soleerde bij het Atheneum Kamer Orkest en met ensembles speelde hij o.a. in Het Concertgebouw, Tivoli Vredenburg en de Koninklijke Schouwburg. In 2016 was de release van zijn debuut-CD ‘Cadence’. In deze CD staat muziek uit West-Europa en Zuid-Amerika centraal. 

In 2018 richtte Martin samen met andere gitaar enthousiastelingen The Hague Guitar Society op. De stichting heeft als doel het promoten van de klassieke gitaar en het organiseren van concerten en masterclasses. Martin van Hees is artistiek directeur van de stichting.

“Mijn missie is om iedereen warm te maken voor klassieke (gitaar)muziek”, laat Van Hees weten. “Gitaarspelen is mijn passie en die passie deel ik graag met anderen. Naast concerten geef ik dolgraag gitaarles aan alle leeftijden en niveaus. Dat doe in mijn studio achter mijn huis die via een eigen ingang bereikbaar is. Ik richt me wel vooral op klassiek gitaarspelen en je moet bereid zijn noten te leren lezen. Je leert stap voor stap gitaarspelen en hoe je muziek kan maken. Verder kan ik leerlingen ook helpen bij de voorbereiding om muziek te gaan studeren aan het conservatorium.” Van Hees gaf eerder les op conservatoria in binnen- en buitenland en was jurylid bij bachelor- en master eindexamens.

“Tijdens de corona lag alles stil: geen concerten, geen live lessen. Ik wilde echter niet bij de pakken neer gaan zitten en daarom maakte ik eigen arrangementen van Nederlandse liedjes: genaamd Parels van Oranje.”

Inmiddels treedt Van Hees weer ongeveer 5 keer per maand op. Vaak ‘s avonds of in het weekend. Op zaterdag 25 september van 13.00 tot 14.00 uur geeft hij een concert in wijkgebouw Ons Tolhuis aan De Horre 1 in Leidschendam. Hij speelt dan klassieke gitaarmuziek en is daar tevens om zijn gitaarlessen te promoten. Kijk voor meer informatie ook op www.martinvanhees.com.

Meer berichten