Logo hetkrantje-online.nl
<p>Wim Zonneveld, Astrid van Eekelen, Fons Zweekhorst, Kurt Beukema, Jan Luitzen, Tjaard de Vries en Willem v. Dijk bij het infopaneel &nbsp;(foto&rsquo;s: Evert Vollebregt/Midvliet TV) ..</p>

Wim Zonneveld, Astrid van Eekelen, Fons Zweekhorst, Kurt Beukema, Jan Luitzen, Tjaard de Vries en Willem v. Dijk bij het infopaneel  (foto’s: Evert Vollebregt/Midvliet TV) ..

Infopaneel ‘Eerste voetbal in Nederland op Noorthey’ onthuld

  •   keer gelezen   Actueel

Wethouder Astrid van Eekelen, de voorzitter van het ‘Genootschap Noorthey’ Jonkheer Frederik Boreel en initiatiefnemer Tjaard de Vries onthulden zaterdag op de Noortheylaan in Leidschendam het informatiepaneel ‘Jongenskostschool Noorthey, bakermat van voetbal in Nederland’. De sporthistorici Jan Luitzen en Wim Zonneveld, die ontdekten dat de eerste voetbalwedstrijd in Nederland rond 1864 in Veur werd gespeeld, waren er uiteraard ook bij.

Door Alexander Wagener

Het infopaneel staat ter hoogte van camping Noorthey langs de drukke hardloop-, wandel- en fietsroute tussen de Veursestraatweg en het treinspoor Den Haag-Leiden. Tjaard de Vries nam het initiatief tot realisatie. “Ik las in het literair voetbaltijdschrift Hard Gras over Noorthey en nam in oktober 2018 contact op met Jan Luitzen en Wim Zonneveld. Met hun instemming ben ik met de Stichting Sportpark Kastelenring (SSK), waarin SEV en RKAVV het sportpark beheren, gaan praten en samen hebben we contact gezocht met de gemeente Leidschendam-Voorburg. Iedereen was enthousiast. Dit unieke feit moet levend gehouden worden.” De SSK kreeg ook steun van het Genootschap Noorthey. “Wij zijn nazaten van de jongens die tussen 1820 en 1882 op de voormalige kostschool Noorthey woonden en studeerden, en ondersteunen tegenwoordig talentvolle studenten financieel bijvoorbeeld bij het stagelopen in het buitenland”, zegt Jonkheer Frederik Boreel.


Initiatiefnemer Tjaard de Vries: “En nu alle wikipedia’s van deze wereld herschrijven!” 

Wethouder Van Eekelen is ook blij met de vaststelling van het historische sportfeit. “Eerlijk gezegd weet ik het nog niet zo lang, maar dat de eerste voetbal in Nederland in Leidschendam-Voorburg rolde is natuurlijk geweldig. We nemen het infopaneel uiteraard mee op onze website www.lvverrast.nl, waarop alle populaire historische bezienswaardigheden, monumenten, musea, theaters, wandelroutes, evenementen en minder bekende plekken binnen onze gemeente te vinden zijn.” De sporthistorici Jan Luitzen en Wim Zonneveld onderzochten het ontstaan en de verspreiding van sportbeoefening in Nederland. “Wij concludeerden dat leerlingen van de particuliere kostschool Noorthey, waarop ook familieleden van het Koninklijk Huis zaten, al vanaf 1864 voetbal speelden. En dat is veel eerder dan tot nu werd aangenomen”, zegt Luitzen.

Luitzen promoveerde in november 2020 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op dit onderzoek. “Op Noorthey werkten Engelse leraren die niet alleen voetbal maar ook cricket en hockey in Nederland introduceerden. Oud-leerlingen van Noorthey richtten weer de eerste sportclubs elders in Nederland op. Met dat laatste onderzoek zijn Wim en ik nog niet klaar.” De voetbalclubs RKAVV en SEV konden in 1991, toen beide clubs van Sportpark De Heuvel (nu Park Veurse Hout) naar Sportpark Kastelenring verhuisden, nog niet bevroeden dat op een steenworp van veld 8 voor het eerst in Nederland gevoetbald werd. Luitzen en Zonneveld legden het onomstotelijk vast. Het internationaal vermaarde Instituut Noorthey verhuisde in 1882 naar Voorschoten. Niet veel later werden de gebouwen op Noorthey gesloopt.

Meer berichten