Logo hetkrantje-online.nl
<p>De staart van de molen met een van de 2 lange schoren (foto: pr Salamander).</p>

De staart van de molen met een van de 2 lange schoren (foto: pr Salamander).

Nieuwe staartbalk en schoren voor molen De Salamander

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Molenmaker Verbij is maandag 19 september in opdracht van het Bestuur van houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam begonnen met het vervangen van de in slechte staat verkerende lange schoren en de staartbalk van de molen. 

Dit is een noodzakelijke, kostbare en ingrijpende operatie, die naar verwachting 3 weken in beslag zal nemen. De staart is een omvangrijke constructie van balken die aan de kap is bevestigd. Met de staart kan de molenaar de kap draaien en de wieken op de wind zetten. De staartbalk wordt aan weerskanten verstevigd door 2 steunbalken, de lange schoren. Door de zaagmolenaars zijn daarvoor vorig jaar twee nieuwe schoren met een lengte van ongeveer 14 meter gezaagd.

 De door de zaagmolenaars uit douglas-sparren gezaagde lange schoren.

Voor het demonteren van de oude en plaatsen van de nieuwe schoren en staartbalk wordt een grote kraan ingezet. Op woensdag 29 september om 08.00 uur starten de hijswerkzaamheden. Dan wordt begonnen met het lossen van de nieuwe staartbalk, het afnemen van de oude staartbalk, het monteren van de nieuwe staartbalk en tot slot het ophangen van de nieuwe lange schoren en bestaande korte schoren. Om tijdens de hijswerkzaamheden de werkzaamheden veilig te laten verlopen is het molenerf niet toegankelijk; toeschouwers wordt verzocht zoveel mogelijk buiten de hekken te blijven en de aanwijzingen van de molenmakers op te volgen.

Meer berichten