Logo hetkrantje-online.nl
Een boomtuintje aanleggen bij een boom van de gemeente mag; mits er toestemming is gevraagd (foto: pr gemeente LV.
Een boomtuintje aanleggen bij een boom van de gemeente mag; mits er toestemming is gevraagd (foto: pr gemeente LV.
Nationale Boomspiegelfeest

Leg een boomtuintje aan

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Morgen, zaterdag 9 oktober, is het Nationale Boomspiegelfeest; dé dag om kale boomtuintjes om te toveren in feestjes voor beestjes! Doet u ook mee? Want hoe meer mensen een boomtuintje in hun straat of buurt aanleggen, hoe meer kleine bloemenoases ontstaan. Die zorgen samen voor mooie, vrolijke straten. Daarnaast zijn meer bloemen en planten goed voor onder andere de bijen en vlinders.

Je ziet ze steeds vaker: minituintjes rond de bomen in de straat; een boomtuintje. Aangelegd door bewoners met groene vingers. De grond rondom een boom (de boomspiegel) kunt u adopteren. Iets voor u? U kunt zelf een boomtuintje verzorgen of samen met iemand uit de buurt.

Met een goede voorbereiding en de juiste planten is het niet moeilijk om een boomtuintje te beplanten en onderhouden. Maak de grond goed los zodat nieuwe planten kunnen wortelen. Plant voldoende planten zodat de boomspiegel mooi dichtgroeit. Breng in het voor- en najaar compost aan. Als u water geeft: beter af en toe heel veel, dan dagelijks een beetje. Zo groeien plantwortels dieper de grond in. Daar worden de planten sterker van.

Voorbeelden van geschikte bodembedekkende planten zijn herfstaster, geranium, vrouwenmantel, ooievaarsbek, schoenlappersplant en hartlelie. Bloembollen zoals sneeuwklokje en boshyacint, doen het ook altijd goed. Kies planten die passen bij de plaats van de boom en houd rekening met de zon of de schaduw. Voor het inrichten kunt u ook te groot geworden planten uit uw eigen tuin gebruiken. Plant in verband met de beperkte ruimte en om de boom en de boomwortels niet te beschadigen, geen bomen of struiken.

Interesse in een boomtuintje? U kunt de voorwaarden nalezen en een aanvraag doen via de projectpagina Boomtuintje aanleggen.

N.B. Wilt u meer groen in uw straat, dan mag u een boomtuintje maken van de grond rondom een gemeenteboom. U moet hiervoor dan wel toestemming hebben gevraagd. 

Meer berichten