Logo hetkrantje-online.nl
<p>Christiaan Huygens en Benedictus de Spinoza hadden ook discussies over natuurkundige en wiskundige zaken (foto: pr).</p>

Christiaan Huygens en Benedictus de Spinoza hadden ook discussies over natuurkundige en wiskundige zaken (foto: pr).

Spinoza deelde interesse met broers Huygens op Hofwijck

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg was niet alleen een fijne plek voor de familie Huygens om te vertoeven, ook Benedictus de Spinoza woonde in het dorp aan de Vliet. 

Benedictus de Spinoza wordt op 24 november 1632 in Amsterdam geboren. Op 23-jarige leeftijd wordt hij verstoten uit de joodse gemeenschap. Hij wordt vervloekt om zijn “slechte denkbeelden, afschuwelijke ketterijen en schandelijke daden”. In 1663 verhuist Spinoza naar een bescheiden huisje op de Kerklaan in Voorburg op loopafstand van de buitenplaats Hofwijck. Hier woont hij tot 1670 in bij kunstschilder en collegiant Daniël Tydeman.

Spinoza leeft sober en verdient zijn geld met het slijpen van lenzen voor telescopen en microscopen. Zo komt hij in contact met de Huygens broers. Ze delen hun interesse voor het slijpen van lenzen en het zoeken naar methoden om deze te verbeteren. Daarnaast hebben Christiaan Huygens en Spinoza ook discussies over natuurkundige en wiskundige zaken, zoals de lichtbreking, kansberekening en de fouten in Descartes’ berekening van de bewegingswetten. 

In briefwisselingen is terug te lezen hoe de heren over elkaar dachten, van kritiek tot waardering. Deze bijzondere band wordt op de zolder van Hofwijck uitgelicht in de kleine expositie ‘Spinoza op zolder’, te zien t/m 28 november 2021 in het kader van de Spinoza oktobermaand van de Stichting Spinoza Den Haag. De tentoonstelling is te zien van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten