Logo hetkrantje-online.nl
<p>Leen van Someren: &ldquo;Al vanaf het begin van mijn werkzame leven wilde ik ook iets nuttigs voor de maatschappij doen.&quot;</p>

Leen van Someren: “Al vanaf het begin van mijn werkzame leven wilde ik ook iets nuttigs voor de maatschappij doen."

Vrijwilligerswerk

“LVvoorElkaar werkt echt goed”

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - ‘LVvoorElkaar werkt echt goed. Actueel, snel en een aantrekkelijke vormgeving. Inmiddels hebben zich - in een paar maanden - al vijf vrijwilligers bij ons aangemeld voor vrijwilligerswerk.’

Door Liesbeth van den Ende

Van deze spontane mail van Leen van Someren werd LVvoorElkaar natuurlijk heel blij. Het viel ons al op dat Leen al snel en vaak actief was op het platform en goed weet in te spelen op de trends. Zo heeft hij een vacature voor de ‘zo nu en dan vrijwilliger’ waarbij mensen flexibel aan de slag kunnen. Helemaal passend bij wat veel vrijwilligers tegenwoordig willen. En dan word je nieuwsgierig en wil je Leen ontmoeten. Van hem horen wat vrijwilligerswerk voor hem betekent, wat maakt dat hij zo betrokken is.

We spreken af bij de wijkvereniging Essesteijn, waar Leen nu zes jaar secretaris is. En dat is niet zijn eerste vrijwilligersjob; integendeel. “Al vanaf het begin van mijn werkzame leven wilde ik ook iets nuttigs voor de maatschappij doen. Ik begon als penningmeester en heb daarna altijd bestuursfuncties gehad.” Inmiddels is Leen gepensioneerd maar zowel tijdens zijn carrière als in zijn vrijwilligerswerk ontwikkelt hij zich graag. ‘Ik heb het voordeel dat ik in veel dingen geïnteresseerd ben en gretig om te leren.”

In de betaalde functies die Leen heeft bekleed, groeide hij om die reden bijna altijd door naar een leidinggevende baan. En dat het managen in de aard van het beestje zit, blijkt ook uit zijn vrijwillige bestuursfuncties waar hij zich inzet: “Besturen is leuk omdat het geen ‘platgetreden pad’ is. Je hebt te maken met onverwachte situaties; uitdagingen waar je oplossingen voor moet zoeken. En eerlijk is eerlijk, daar leer(de) ik ook veel van, wat ik dan weer tijdens mijn werk kon inzetten en andersom. Het mes snijdt zo aan twee kanten!”

Ook bij privékwesties komt het vrijwilligerswerk goed van pas: “Je leert zo enorm veel: van praktische, technische zaken tot hoe je onderhandelt. Omdat ik slecht tegen onrecht kan, zet ik die opgedane vaardigheden regelmatig in voor mensen om me heen, die tegen een probleem aanlopen. Alles voor de goede zaak!”.

Indertijd is Leen voor deze functie gevraagd door Janny Ploeg, de voorzitter van de wijkvereniging. Meestal begint het na zo’n zes, zeven jaar bij hem te kriebelen, dan is het tijd voor iets nieuws. “En geloof het of niet, dan komt het vanzelf op mijn pad; ik word eigenlijk altijd gevraagd. Behalve in mijn huwelijk, toen was ík aan zet..”, vertelt Leen lachend.

Dat brengt ons op zijn gezin, waar hij met warmte over praat. Twee kinderen en vier kleinkinderen die zo groot zijn dat er niet meer opgepast hoeft te worden. Wel is er de vaste traditie dat opa iedere week op een vaste dag kookt. “ Koken, lezen-van alles en nog wat-, dingen uitzoeken via de computer: ik verveel me niet. Gezelligheid, praten, dat gaat me goed af. Mijn zoons vinden me zo nu en dan te breedvoerig”; aan zelfspot ontbreekt het Leen niet.

Een bevlogen mens, vol humor en een boeiend verteller, dat wordt me al snel duidelijk. De tijd vliegt en voordat we het weten meldt Leen’s volgende afspraak zich: een kennismakingsgesprek met een nieuwe vrijwilliger, en jawel, ook nu weer via LVvoorElkaar.

Meer berichten