Logo hetkrantje-online.nl
Ratten komen af op etenresten in kapotte vuilniszakken (foto: iStock).
Ratten komen af op etenresten in kapotte vuilniszakken (foto: iStock).

Overlast van ratten speelt in veel wijken en gemeenten

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - In Leidschendam-Voorburg wordt veel overlast ervaren van rondlopende ratten. Niet alleen wordt dat als smerig ervaren, maar ratten kunnen ook een gezondheidsrisico met zich meebrengen.

Overigens speelt de rattenoverlast niet alleen in meerdere wijken in de gemeente, maar in vele andere gemeenten, zowel in de regio als landelijk. De belangrijkste oorzaak lijkt het voeren van vogels. Dit gebeurt voornamelijk in wijken met portiekflats en hoogbouw. Vele mensen, met name ouderen, zijn gewend om brood en andere etensresten van het balkon te gooien voor de vogeltjes. Maar wat op de grond terecht komt is veelal een prooi voor ratten die met name onder de fundering van huizen en gebouwen verblijven.

Daarnaast zijn er toch nog steeds inwoners die hun vuilniszakken naast de inwerpzuilen van de ondergrondse containers plaatsen. Deze zakken worden vaak opengepikt door vogels, waarna afval en etensresten op straat terecht komen. Ook dit trekt ratten en ander ongedierte aan.

Het CDA heeft nu vragen gesteld aan het college of er in het APV een verbod kan worden opgenomen om het voeren van vogels te verbieden op straffe van een boete van 95 euro. Daarnaast wil de partij graag onderzoeken of er toch een afvalbrengstation in de gemeente kan komen en dringt aan op mobiel cameratoezicht tegen het plaatsen van afvalzakken op straat.

Het bestrijden van ratten en ander ongedierte in de openbare ruimte door de gemeente is gratis. Doe hiervoor een melding op www.lv.nl

In en rond uw eigen woning dient u daar zelf zorg voor te dragen.

Meer berichten