De afstand tot de arbeidsmarkt is voor inwoners die meer dan twee jaar zonder werk zitten zo groot, dat de kans op werk steeds verder afneemt.
De afstand tot de arbeidsmarkt is voor inwoners die meer dan twee jaar zonder werk zitten zo groot, dat de kans op werk steeds verder afneemt.

Minder inwoners met bijstandsuitkering in eerste half jaar

Actueel 219 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In het eerste half jaar van 2021 is het aantal inwoners met een bijstandsuitkering gedaald met 43. Eerder verwachtte de gemeente nog een stijging als gevolg van de coronacrisis. De daling komt door het herstel van de economie, waardoor minder mensen een uitkering nodig hebben. Daarnaast heeft de gemeente extra ingezet op de begeleiding van inwoners met een uitkering naar werk.

Tussen januari en juli van dit jaar verruilden 193 inwoners hun bijstandsuitkering voor een betaalde baan. In dezelfde periode in 2020 waren dit er 161. Het gaat dan om inwoners die maximaal 2 jaar in de bijstand zaten en door de gemeente geplaatst konden worden. Dat kan gaan over parttime of fulltime werk, een nieuwe beschut werk-plek, een 0-urencontract of detachering.

Wethouder werk Floor Kist is blij met de ontwikkeling, maar blijft voorzichtig over de toekomst: “We zien dat er steeds meer banen bij komen en dat onze aanpak om inwoners te ondersteunen bij het vinden van een baan werkt. Maar er is nog veel onzeker. Wat gebeurt er na de afbouw van de coronasteun? En welke gevolgen hebben de stijgende inflatie op de arbeidsmarkt, logistieke problemen en de ontwikkeling van het coronavirus? Daarom houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten.”

Daarnaast blijven er zorgen over inwoners die al langer dan 2 jaar in de bijstand zitten. De afstand tot de arbeidsmarkt is voor deze inwoners zo groot, dat de kans op werk steeds verder afneemt. Wethouder Kist: “Zelfs met een groeiende economie zal deze groep mensen veel aandacht nodig hebben. Met onze maatschappelijke partners werken we aan een goede aanpak, zodat ze in ieder geval mee kunnen blijven doen in onze samenleving.”

Ook leiden meer vacatures op de arbeidsmarkt niet automatisch tot meer inwoners die werk vinden. Simpelweg omdat hun werkervaring niet aansluit bij het aangeboden werk. Sinds juli werkt de gemeente daarom samen in het regionaal mobiliteitsteam. Het team ondersteunt inwoners die door de coronacrisis op zoek moeten naar ander werk. Bijvoorbeeld door loopbaanadvies of omscholing om in een andere sector werk te kunnen vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant