Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
column

AMBULANCE

wo 1 dec 2021, 09:00 Actueel

Wat ik zou willen? Beter ontwikkelde hersens. Dat ik situaties kan doorzien. Zou driedimensionaal willen peinzen. Verschillende invalshoeken herkennen. Is me niet gegeven. Zonde!

Het zou mijn leven en gemoedsrust waarschijnlijk stabieler maken. Nu lijkt mijn brein een doolhof, waarvan ik de uitgang niet kan vinden. Vermoeiend en niet prettig. Spreek ik wartaal? Mogelijk, van nu af aan dan maar op z`n Lampings.

Ondergetekende kán dus niet begrijpen waarom je een steen gooit tegen de ramen van een ambulance met een patiënt. Ambulance was op weg naar het ziekenhuis. Zou dus best wel eens ernstig, zelfs levensbedreigend, kunnen zijn. Dat weet je dan weer niet.

Maakt ook niets uit, je gooit. Hopelijk gaat de steen dwars door dat raam. Dan raak je wellicht - met wat mazzel - het kritieke slachtoffer. Dat is nog eens lachen. In termen van het darten zou je dan ook nog triomfantelijk kunnen krijsen: “One hundred and eighty!”

Allemaal niet erg. Zelfs begrijpelijk. Dáár komt een ambulance aanrijden. Dan gooi je. Wat moet je anders met die stoeptegel of kei? Mee naar huis nemen, soms? Een agent heb je al twee keer weten te raken. Met steen en zwaar vuurwerk. Die is gewond met blijvende gehoorschade. Even afvinken. Ook ambulance kun je nu wegstrepen. De brandweerwagen op weg naar een levensgevaarlijke situatie, die staat nog open. Komt goed!

Deskundigen ontwaken! Ze komen uitgebreid aan het woord. Te veel voor deze column. Daarom een mini weergave van hun virtuoze inzichten. Waarom gooi je stenen naar een ambulance? Een letterlijke selectie. Ik citeer de autoriteiten. 

‘Het brein van puberale relschopper mist bijsturing. In dat brein is werk in uitvoering. Het vermogen tot kritisch denken is nog niet voldoende ontwikkeld.’ Bent u er nog? Ik citeer verder. ‘Jongeren van die leeftijd hebben geen impulscontrole. Hun focus ligt verkeerd. Daarbij hebben ze een controlerende factor nodig van ouders, van school! Ze zijn sociaal onder geprikkeld! ‘ Einde citaten.

Wéér die symptomatische denkmentaliteit van ons land. Overal ingewikkelde drijfveren voor zoeken. Deskundigen lopen constant rond als verkopers van C&A. Als C&A? Ja, ze lopen rond met mantels. Mantels der liefde. Verklaringen met het onverkwikkelijk sausje van goedpraten. Nooit snoeiharde conclusies over het onbeschaafde gedrag.

Wanneer je, ook al ben je puber, niet inziet, dat stenen gooien naar een ambulance proleterig en schofterig is, dan mankeer je iets. Ben je gewoon onopgevoed tuig. Om keien smijten te vermijden heb je geen ontwikkeld brein nodig. Dat is een vanzelfsprekendheid! Daarbij, heren deskundigen, ze beseffen hun onsmakelijke gedragingen wel degelijk! Hoe verklaart u anders hun standaard vermomming? Ze herkennen en erkennen daarmee laf hun onbeschaafde wangedrag.

Hier passen geen dekmantels bij, die dit wangedrag in een bepaald perspectief plaatsen. Het is gajes, doorgeslagen aso`s, die ons dagelijks leven bedreigen. Niks corona, niks verveling. Schofterig gedrag door uilskuikens. Je moet ze aanpakken, vastzetten en voorál laten betalen. Jarenlang betalen! Dat vind ik pas goed. Hoe goed?

Steen-goed!

Uit de krant