In aanwezigheid van wethouder Astrid van Eekelen (l.) werd de prijs uitgereikt aan (r.) beeldhouwer Guido Sprenkels (foto: Paul de Boer).
In aanwezigheid van wethouder Astrid van Eekelen (l.) werd de prijs uitgereikt aan (r.) beeldhouwer Guido Sprenkels (foto: Paul de Boer). PAUL DE BOER

ArtiBrak Oeuvreprijs gaat dit jaar naar Guido Sprenkels

di 30 nov 2021, 12:00 Actueel

Voorburg - De Voorburgse beeldhouwer Guido Sprenkels heeft de Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs 2021 gekregen. 

Deze driejaarlijkse prijs, bestaande uit een bronzen penning ontworpen door Dieniks en een oorkonde, werd zaterdag in museum Swaensteyn voor de vijfde keer uitgereikt aan een werkend lid van kunstenaarsvereniging ArtiBrak die zijn of haar sporen heeft verdiend in de kunst en met zijn of haar werk het meest aansluit bij een maatschappelijk belang. Guido Sprenkels was één van drie genomineerden, de anderen waren Andrzej Wawrzyniak (schilderijen) en Willy Hampel (keramische beelden en aquarellen).

De jury koos unaniem voor Guido Sprenkels omdat zijn oeuvre breed is en diverse stijlen omvat. “Hij houdt van het idealiseren van het menselijk lichaam, geeft dat gepolijst vorm, maar kan ook de menselijke gestalte heel schetsmatig neerzetten. In beide benaderingswijzen weet hij wat hij voor ogen heeft steeds treffend weer te geven.

Daarbij kan hij alle formaten met zijn werken aan, van monumentaal tot klein plastiek, soms met een knipoog”, aldus het juryrapport. “Zijn gebeeldhouwde portretten zijn weergaloos in hun gelijkenis en het tonen van karakter. Hier is sprake van groot vakmanschap.”

De Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs is eerder gewonnen door Nel Pot, Frans Kokshoorn, Frits Frietman en Jolanda Verdegaal.

Uit de krant